Dagens namn: Virginia
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Sahlin – en sjunkbomb

30 procent saknar förtroende för S-ledaren – med bara månader kvar till valet

Klicka på bilden för större version.   Klicka på bilden för större version.

Mona Sahlin leder riksdagens största parti, men ligger på delad femteplats i förtroendeligan.

Nära en tredjedel saknar helt förtroende för oppositionsledaren, enligt Aftonbladet/Sifo.

Den nya mätningen av förtroendet för partiledarna är en kalldusch. Förtroendet för samtliga partiledare minskar, i många fall rejält.

Mest bekymmersamt är läget för oppositionsledaren, Socialdemokraternas Mona Sahlin.

Endast 28 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne. Det är bara hälften så många som uppger samma sak om huvudkonkurrenten Fredrik Reinfeldt (M).

Hela 30 procent uppger att de helt saknar förtroende för Sahlin. Det är alltså fler som inte har något förtroende alls för S-ledaren än som har förtroende.

Som om det inte vore nog ligger Mona Sahlin sist på kvinnornas lista över kvinnliga partiledare. Den toppas av Maria Wetterstrand, därefter kommer Maud Olofsson och sist Mona Sahlin.

När bara drygt fem månader återstår till valet har Mona Sahlin en lång uppförsbacke framför sig. Åtminstone när det gäller förtroendet för henne själv.

    Reinfeldt rasar från den högsta nivån under Aftonbladet och Sifos 16 år långa serie av mätningar av förtroendet för partiledarna. Men han ligger fortfarande kvar på en hög nivå.

Som vanligt är det männen som sluter upp bakom M-ledaren. Kvinnor och unga väljare är mer tveksamma.

Men Reinfeldt är den som har störst uppbackning av sina egna. 94 procent av Moderaternas sympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Nedgången är statistiskt säker.

    Tidigare har Sifo mätt förtroendet för språkrören tillsammans. Detta är den första mätningen där de värderas var för sig. Men inte ens Wetterstrand når riktigt upp till samma nivå som språkrören låg på i förra mätningen, i december.

Wetterstrands första solouppträdande måste trots det betraktas som strålande. Hon tillhör riksdagens minsta parti, men hälften av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för henne.

På de kvinnliga väljarnas lista ligger hon i topp, före statsministern. Hon har nästan lika gedigen uppbackning av de egna väljarna som Reinfeldt.

Och bara 14 procent uppger att de inte har något förtroende alls för språkröret. Kan det bli bättre, Wetterstrand?

    Lite överraskande är att C-ledaren går hem så väl hos de yngsta väljarna. Bland dem under 30 år har 45 procent stort eller mycket stort förtroende för henne.

Energiska Olofsson har högre förtroende hos de kvinnliga väljarna. Men så brukar det vara för kvinnliga toppolitiker.

    Det är alltså första förtroendemätningen även för Miljöpartiets manliga språkrör. Han ligger en bit efter sin kollega Wetterstrand, men en tredjedel har stort eller mycket stort för

troende för honom. Det är ingen dålig siffra med tanke på att Eriksson representerar ett så litet parti.

    I normala fall ligger M-ledaren och S-ledaren i topp när Sifo mäter förtroendet för partiledarna. De leder de största partierna och de är mest exponerade i medierna.

Det finns undantag. Folkkära partiledare som Gudrun Schyman (V) och Alf Svensson (KD) kunde då och då boxa in sig i den absoluta toppen.

Men Mona Sahlin delar femteplatsen på listan med FP-ledaren. Hon går inte hem hos de manliga väljarna, där delar hon sistaplatsen med V-Ohly. I den yngsta väljargruppen har många tidigare haft stort eller mycket stort förtroende för partiledaren. Men även där sviktar det nu.

Nedgången är statistiskt säker. Bland de egna är det 65 procent som har stort eller mycket stort förtroende för Sahlin.

    Den stora nedgången

i förtroendet är en präktig motgång för den självsäkre FP-ledaren. Och trots sin ganska manliga framtoning, vurmandet för kärnkraften och för Nato, är tappet störst bland de manliga väljarna.

Nedgången, som är statistiskt säker, är också kraftig bland Folkpartiets egna sympatisörer. Björklund tycks vara på fel spår.

    På nästa regeringssammanträde kan Göran Hägglund gråta ut tillsammans med FP-ledaren. Hans tapp, som är statistiskt säkert, är lika stort som Björklunds.

KD-ledarens profil är märkvärdigt rak. Lika många män som kvinnor har stort eller mycket stort förtroende för honom.

    Om Ohly avskyr den här typen av mätningar skulle ingen bli förvånad. Han hamnar nämligen alltid sist.

Den här gången kan han dock glädja sig åt ett lågt tapp. Men borde samtidigt fråga sig varför betydligt fler, 31 procent, helt saknar förtroende för honom än dem som har förtroende. Politik är en förtroendebransch och där har Ohly inte lyckats.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet