Rökförgiftade vid tunnelfest

Foto: Stefan Reinerdahl
NYHETER

SOS fick ett nödrop från en underjordisk ravefest i natt.

Något hade gått snett.

Sju personer rökförgiftades.

Över hundra personer hade i går kväll samlats i en gammal järnvägstunnel vid Årstadal i södra Stockholm. Ungefär 200 meter in i tunneln, som inte längre används, arrangerades en fest. Men när flera av deltagarna började må dåligt och svimma ringde någon SOS Alarm, som skickade flera ambulanser till platsen. Larmet kom strax före klockan 01 på natten.

Polisen fick hjälpa till

Ambulanserna kunde först inte hitta de nödställda och då fick polisen rycka in. Först efter flera kontakter med människor på plats lyckades polis och ambulans lokalisera festen i tunneln.

Man kunde snabbt konstatera att ungdomarna drabbats av kolmonoxidförgiftning.

För att få ström till musikanläggningen och ljusen nere i tunneln använde arrangörerna ett mindre dieselkraftverk.

”Avgaser”

– Hur dum får man vara? De har dragit ner ett dieselaggregat som står och puttrar och spyr ut avgaser 200 meter in i en tunnel, säger Göran Callervik på polisens ledningscentral.

Ingen av de förgiftade ungdomarna skadades allvarligt. Sju personer fick behandling på plats av ambulanspersonal men behövde inte köras till sjukhus.

Kan bli rättslig påföljd

Eftersom det är olagligt att vistas i tunnlarna och dieselkrafverket användes kan den misslyckade ravefesten få rättsligt efterspel.

– En 24-årig man som vi tror arrangerat festen misstänks för framkallande av fara för annan och olaga intrång, säger Ulrika Lönngren, stationsbefäl på polisen i Söderort.