Landskronaborna samlas mot våldet

NYHETER

Dödsmisshandeln av en 78-årig kvinna på en parkeringsplats har lagt sordin över påskfirandet i Landskrona.

På annandagen sker två manifestationer mot våldet.

Landskrona har varit en stad i förstämning de senaste dagarna. Det har även varit upprörda känslor, bland annat på internet, sedan kvinnan misshandlades till döds i måndags.

– Det är väldigt många Landskronabor som talar om det här, säger Bengt Karlgren, kyrkoherde i Landskrona församling, till TT.

På annandagen sker därför en manifestation mot våldet i Sofia Albertina kyrka på initiativ av Svenska kyrkan. Manifestationen innehåller bland annat tal och musik.

”Gestalta vårt avståndstagande”

– Tanken är att komma bort från vanmakten man känner när sådant här inträffar. Vi ska gestalta vårt avståndstagande och vår ambition är att visa att det finns alternativ till våldet, säger kyrkoherde Bengt Karlgren, som även skulle beröra händelsen vid påskdagens högmässa.

Förutom Svenska kyrkan deltar även Islamiska församlingen, Katolska kyrkan, Pingstkyrkan och församlingen Livsglädjen.

– Det är ingen som tycker att våld är bra, eller att det som hänt är acceptabelt och därför är det viktigt att få med alla i Landskrona, säger Bengt Karlgren.

Det kommer även att anordnas en tyst, opolitisk och oreligiös manifestation med blomsternedläggning på Rådhusplatsen på annandagen.

”Reagerade starkt”

Författaren Kurdi Kari är en av initiativtagarna till manifestationen på Rådhustorget där bland annat en tyst minut ska hållas.

– Jag blev jätteledsen och reagerade starkt när jag hörde den här nyheten. Vi ska vara där och lämna blommor eftersom vi är emot våld mot äldre och barn, säger han till TT.

Han säger att alla är välkomna och berättar att stämningen i staden är på låg nivå just nu.

– Folk är upprörda och ledsna och förstår inte hur man kan göra detta. Det är hemskt, säger han.

Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsen ordförande, kommer själv att delta i manifestationen.

”Känsla av obegriplighet”

– Detta sätter ju sin prägel på hela staden på något vis. Det är en känsla av obegriplighet, kombinerad med ilska naturligtvis, att en konstigt parkerad bil slutligen resulterar i att en 78-årig kvinna efter ett långt liv, mister livet, säger han.

Han är glad att det också är enskilda initiativ som står bakom manifestationen.

– Det är starkt och gott att det finns invånare i Landskrona som mäktar göra detta, säger han.

TT