Andra bombkvinnan i Moskva identifierad

Pappa kände igen sin dotter

NYHETER

Den andra bombkvinnan i Moskvas tunnelbana har identifierats av sin familj.

Rasul Magomedov kände igen sin saknade dotter Marjam, 28, på bilder av självmordsbombarens kvarlevor.

Minst 35 människor fick sätta livet till efter två kvinnors självmordsdåd i Moskvas tunnelbana för en vecka sedan. Förövarna började kallas "Svarta änkorna" av ryska medier, som beskrev dem som unga änkor till stupade gerillamän i norra Kaukasus.

– Min hustru och jag kände omedelbart igen vår dotter Marjam. Senast min hustru träffade vår dotter bar hon samma röda scarf som på bilderna, sade Magomedov till ryska tidningen Novaja Gazeta.

Jobbade som lärare

Magomedov är lärare i byn Balachani i Dagestan. Även dottern arbetade som lärare. Hon var behörig ämneslärare i matematik och psykologi.

– Jag vill verkligen att utredningen ska ge den verkliga bilden av vad som hänt. Vi kan inte ens föreställa oss hur Marjam kunde ta sig till Moskva. Ja, hon var religiös. Men hon gav aldrig uttryck för någon radikal åskådning, säger hennes far.

Familjen blev föremål för säkerhetstjänstens intresse för två år sedan, när en bror till Marjam anklagades för att tillhöra en väpnad grupp och sägs ha utsatts för tortyr innan han friades från misstankar.

"Hon var en lugn person"

Magomedov sade att dottern inför honom nekat till anklagelser från den lokala säkerhetstjänsten om att hon hade anknytning till rebeller och hade gift sig med en lokal separatistledare.

– Marjam var en lugn person med gott självförtroende som alltid ville lära sig mer. Hon var medförfattare till tre vetenskapliga verk. Ingen lade någonsin märke till några extrema uttryck eller något olämpligt beteende hos henne, sade en person som står familjen nära.

TT