Nio räddade efter vecka i gruva

NYHETER

Nio gruvarbetare har räddats efter att i en vecka ha suttit instängda i en översvämmad kolgruva i provinsen Shanxi, rapporterar kinesisk tv.

Räddningsmanskap kunde ta sig ned i gruvan på söndagen sedan man i dagar ägnat sig åt att försöka pumpa ut vatten ur gruvgången. I fredags hördes knackningar nedifrån gruvan, men sedan dess hade inga livstecken från de 153 instängda arbetarna kunnat uppfattas.

Kinesisk tv, som sände direkt från Wangjialinggruvan, visade hur de räddade männen fördes till ambulanser på bår. De hade ansiktena täckta med handdukar för att skydda ögonen från ljuset, sedan de tillbringat mer än 179 timmar i mörkret. För tre av dem beskrevs tillståndet som stabilt, medan de övriga fick akutbehandling.

Slappa säkerhetsregler

En talesman för räddningstjänsten sade att det fortfarande fanns hopp om att kunna få upp fler vid liv.

Olyckan den 28 mars inträffade av allt att döma när arbetarna av misstag borrade sig in i en äldre, övergiven gruvgång och vatten strömmade in.

Kinesiska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket har anklagat gruvans ägare för slappa säkerhetsregler. Bolaget ska ha nonchalerat varningar att det hade runnit in vatten i gruvan under flera dagar före olyckan. Arbetarna ska också ha fått order om att öka takten för att få den nyöppnade gruvan klar för produktion till oktober i år.

Ökända

De kinesiska kolgruvorna är ökända för sina farliga arbetsförhållanden. Kol står för 70 procent av Kinas energi och gruvbolagen frestas att åsidosätta säkerheten för chansen till snabba vinster.

Förra året omkom enligt officiell statistik 2 631 arbetare i de kinesiska kolgruvorna, motsvarande ungefär sju om dagen.

TT