”Polisen behöver ta större ansvar”

23-åringens familj hängs ut på nätet och utsätts för dödshot

1 av 2 | Foto: ANDREAS BARDELL
– Om 23-åringen är skyldig ska vi inte säga att han är oskyldig. Då måste han betala för vad han har gjort. Men det är domstolen som dömer, säger Ferki Hamad som är imam i Landskrona och har känt familjen sedan flera år.
NYHETER

Landskrona. De senaste dagarna har den mordmisstänkte 23-åringens familj hängts ut på nätet och fått ta emot dödshot på telefon.

Mannens advokat menar att hoten och den upprörda stämningen kan störa utredningen.

– Hoten är en allvarlig realitet och väldigt långt ifrån taktik. Och de stör utredningen, säger advokat Urban Jansson.

På söndagskvällen ska det hållas nya förhör med den 23-åring som misstänkt ha mördat Inger, 78, och misshandlat hennes make Sven, 71, på en parkeringsplats i Landskrona.

Han hävdar fortfarande att han är oskyldig till brotten.

– Han mår inte så bra. Det är en allvarlig anklagelse och hans familj är utsatt för hot, säger hans advokat Urban Jansson.

Den misstänkte mannen och hans familj har ända sedan överfallit, för snart en vecka sedan, hängts ut på internet. Flera av uppgifterna är felaktiga.

Men familjen hotas till livet och folk skriver saker som ”Ut med packet”.

De senaste dagarna uppger de att de har blivit hotade till livet över telefon.

”Vittnen kan drivas av hämnd”

23-åringens advokat Urban Jansson ser allvarligt på hoten och menar att det inte på något sätt är en taktik familjen har för att bli stämplade som offer istället för gärningsmän.

– Det här är allvarligt. Det är inte familjen själva som pekar ut sig som offer, hoten är en realitet. Titta bara på internet.

Han menar dessutom att de starka känslorna stör utredningen.

– Det här är en tragiska händelse, en äldre dam har gått bort och då blir det lätt känslomässigt. Man ska inte glömma att det finns människor på andra sidan också. Ingen ska behöva dömas ohörd, men så blir det lätt på nätet.

– Dessutom stör det utredningen. Man vet ju inte vilka vittnen som drivs av ett hämndbegär eller om de verkligen berättar om självupplevda händelser.

”Håller presskonferens”

Flera lokala föreningarna vill gå ut och fördöma mordet, men också hoten mot 23-åringens familj. I dag ska föreningarna, tillsammans med den misstänktes familj, hålla en presskonferens i Landskrona.

Ferki Hamad, är imam i Landskrona, och har känt familjen sedan flera år.

– Deras situation är mycket komplicerad. De har fått telefonsamtal hela natten i går och i förrgår. De som ringer säger ”vi ska döda dina barn”, berättar han.

Han tycker att polisen borde ta hoten på större allvar och jämför situationen med en ett fall där en våldtäktsmisstänkt pojke och hans familj fått skydd av polisen när de blivit hotade.

– I Landskrona handlar det om någon som dog. Det är större. Jag tycker att polisen behöver ta ett större ansvar för familjen.

Måste ena staden

Ferki Hamad blev själv väldigt förvånad när han hörde om misstankarna mot 23-åringen, som han beskriver som lugn och skötsam.

– Om han är skyldig ska vi inte säga att han är oskyldig. Då måste han betala för vad han har gjort. Men det är domstolen som dömer.

Han fördömer det som som hänt men betonar att det här är något som måste ena Landskrona – inte polarisera människorna som bor här.

– Vi känner sorg med Ingers familj och hoppas att något sånt här aldrig händer igen. Men vi måste samarbeta för att skydda samhället från våld, annars skadas integrationen. Alla förlorar på det här.