Räddade ur gruvan – efter en vecka

Foto: Foto: XINHUA
lyfts upp ur helvetet En överlevande lyfts upp ur den vattenfyllda Wangjialinggruvan och förs till sjukhus – efter att ha varit instängd i över en vecka. Kinesisk tv uppger att fler överlevande kan hittas.
NYHETER

LONDON. Efter sju dygn och 11 timmar kunde de nio gruvarbetarna andas frisk luft igen.

– Vi fick klara oss utan vatten, säger en av de räddade.

Fortfarande är 144 personer fångar i den översvämmade gruvan.

Tidigt på måndagsmorgonen, lokal tid, kunde den första av gruvarbetarna sättas i säkerhet – 179 timmar efter att Wangjialing-gruvan fylldes med vatten.

Totalt nio personer sveptes in i filtar och fördes med ambulans till sjukhuset i Hejin i östra Kina.

Jobbade dygnet runt

– Vi har fått klara oss utan vatten, för vi vågade inte dricka det smutsiga vattnet i gruvan, säger Li Guoyu, en av de överlevande, till nyhetsbyrån Xinhua.

Omkring 3 000 personer har jobbat dygnet runt för att pumpa ur vattnet som fyllde upp gruvan och fångade 153 arbetare den 28 mars. Hoppet ansågs vara ute när de första livstecknen plötsligt kom i fredags. Överlevande efter översvämningen knackade på rörledningar inifrån gruvan, uppger AP.

Säkerhetsvakter, räddningsarbetare och gruvpersonal jublade när de första överlevande bars ut på bårar från underjorden.

Kan hitta fler överlevande

De räddade gruvarbetarna fick skydda sina ögon mot det starka ljuset och flera fick omedelbart dropp.

Statstelevisionen CCTV uppger att fler överlevande kan komma att hittas. Nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att man sett lampljus som rört på sig på andra sidan ett av gruvschakten.

Kinas kolgruvor tillhör världens farligaste arbetsplatser. Under 2009 dödades 2 631 personer i olyckor i gruvorna, uppger kinesiska myndigheter.