115 gruvarbetare mirakelräddade

Åt sågspån och bark för att överleva i kinesiska gruvan

NYHETER

De var fångar i den kinesiska gruvan i över en vecka.

Nu har 115 gruvarbetare dragits upp ur underjorden – vid liv.

– Ett mirakel, säger en räddningsledare.

Insvepta i filtar och med ögonen täckta till skydd mot dagsljuset fördes gruvarbetarna till väntande ambulanser. Räddningsarbetare i tårar kramade om varandra och anhöriga jublade.

På måndagseftermiddagen, lokal tid, hade 115 överlevare räddats ur den översvämmade kolgruvan i nordöstra Kina, enligt räddningstjänsten.

38 personer kvar

– Ett mirakel har äntligen inträffat. Vi tror att fler mirakel kommer att hända, sa Liu Dezheng, från räddningstjänsten, till nyhetsbyrån AP efter att de första nio gruvarbetarna räddats.

Totalt har 153 gruvarbetare suttit fast på olika våningar i gruvan. Fortfarande är 38 personer kvar nere i underjorden, men räddningstjänsten hyser gott hopp om att kunna rädda dem också.

En av arbetarna beskrev för räddningsteamet hur han ätit sågspån och bark och druckit av det smutsiga vattnet, enligt AP.

Fångar i åtta dagar

Översvämningskatastrofen i gruvan inträffade förra söndagen. Sedan dess har vatten pumpats upp. Första livstecknet från gruvarbetarna kom på långfredagen, när knackningar hördes nerifrån gruvan.

Allt eftersom vattennivåerna sjunkit kunde räddningsarbetare i gummiflottar klämma sig genom de smala passagerna sent på söndagskvällen och dra upp de första nio personerna.

Gruvarbetarna har tillbringat åtta dagar under jord. En del av dem har fått hänga från väggarna i sina bälten för att undvika att falla ner i vattnet när de sov, skriver AP.

Ingen är döende

Liu Qiang, chef för räddningstjänstens läkarteam, beskriver arbetarna som mycket svaga, uttorkade och undernärda men säger att tillståndet inte är kritiskt för någon.

– Det här är antagligen en av de mest fantastiska räddningsaktionerna i gruvnäringens historia – i hela världen, säger David Feickert, gruvsäkerhetsrådgivare åt den kinesiska regeringen, till AP.

Kinesiska kolgruvor är de farligaste i världen. Förra året omkom 2631 gruvarbetare i Kina.