Brown ger upp – nyvalet hålls i maj

Bad om att få upplösa parlamentet hos drottningen

NYHETER

Nu är det officiellt – Storbritanniens parlament upplöses.

Nyval hålls i maj.

– Drottningen har varit vänlig och gått med på att parlamentet upplöses, säger Gordon Brown.

Foto: AP
Labours Gordon Brown.

Premiärminister Gordon Brown har åkt till Buckingham Palace för att formellt be drottning Elizabeth om en upplösning av Storbritanniens parlament och att val ska hållas den 6 maj, rapporterar brittiska medier.

Anlände i Jaguar

De direktsändande brittiska tv-kanalernas helikoptrar kunde på tisdagsförmiddagen följa Browns gröna Jaguar på den korta vägen från premiärministerresidenset på Downing Street till slottet i centrala London. Efter utflykten väntades Brown vid 12-tiden svensk tid tillkännage valet.

Enligt uråldriga traditioner ber regeringschefen monarken om tillstånd att upplösa det gamla parlamentet för att hålla val. I sitt tal lovade Gordin Brown att fortsätta bekämpa den ekonomiska krisen. Omgiven på trottoaren av sina ministrar erkände han också att förtroendet för brittiska politiker har blivit lidande av skandalerna kring bland annat parlamentsledamöters kostnadsersättningar.

– Politiken har ärrats av den senaste tidens händelser, sa Gordon Brown i vad som kan betecknas som hans första valtal.

– Jag vill förnya kontraktet mellan folket och de som har svurit att tjäna folket.

Ovanligt

Opinionsmätningar tyder på att Browns Labour, som haft makten sedan 1997, är på väg att förlora den till konservativa Tories. Läget är dock svårbedömt, valet väntas också kunna leda till en minoritetsregering, en mycket ovanlig situation i Storbritannien.

Labour har haft makten i Storbritannien sedan 1997. Labourledaren Gordon Brown efterträdde Tony Blair 2007.

I en färsk opinionsundersökning, som publiceras av The Guardian, får Labour 33 procent, de konservativa 37 procent, Liberal Democrats 21 procent och övriga partier 9 procent.