Två åtalade för Terre'Blanche-mordet

Foto: Foto: AP
MOTSÄTTNINGAR När de två unga männen åtalades hade grupperingar av svarta och vita samlats utanför domstolen för att protestera. Polisen skilde dem åt med taggtråd.
NYHETER

Två unga män, 15 och 21 år gamla, åtalades på tisdagen i Sydafrika för mordet i helgen på den högerextremistiske ledaren Eugène Terre'Blanche.

Det var spänt utanför domstolslokalen i Ventersdorp tio mil väster om Johannesburg när de båda misstänkta infann sig. På ena sidan stod över 300 medlemmar av den vita extremistorganisationen AWB, på den andra hundratals svarta. Sedan grupperna bråkat och kastat glåpord mot varandra skilde polisen dem åt med taggtråd.

Hotar fotbolls-VM

Den 69-årige Terre'Blanche slogs och höggs ihjäl i lördags kväll på sin farm utanför den lilla staden Ventersdorp efter vad som sagts vara ett gräl om löner.

Polisen sade sig försöka hålla de två gripna, båda unga lantarbetare anställda av Terre'Blanche, utom synhåll vid domstolsbyggnaden för att inte förvärra spänningen.

Mordet på AWB-ledaren har lett till oro för att rasmotsättningar åter ska flamma upp i våld samtidigt som Sydafrika förbereder sig för fotbolls-VM i juni.

TT-AFP