”Det här kommer vi att klara”

NYHETER

På måndagseftermiddagen höll polisen i Landskrona en frågestund för media.

Polisen var tystlåten om bevisläget mot den häktade 23-åringen, men positiva.

– Det här kommer vi att klara, säger spaningsledare Tommy Lindén, polisen i Skåne.

För att utreda frågetecken kring utredningen av dödsmisshandeln i Landskrona höll polisen på tisdagseftermiddagen en frågestund för media.

Varför mord?

Många frågor rörde kovändningen av brottsrubriceringen. I mitten av förra veckan ändrades brottsrubriceringen av dödsmisshandeln av Inger, 78, plötsligt från vållande till annans död till mord.

Varför ändrades den till mord?

– Vi valde rubriceringen mord när kvinnan avled med hänvisning till likgiltighet, men sen gjorde tingsrätten i Lund en annan bedömning när den misstänkte gärningsmannen i dag häktades – misstänkt för grovt vållande till annans död och grov misshandel, säger spaningsledaren Tommy Lindén.

– Ett vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott, inte ett uppsåtligt brott.

Enligt polisen startade parkeringsbråket med att Inger och hennes man tutade på en bil för att få större svängradie in på en parkeringsruta.

– Det handlade alltså inte om ett bråk om en parkeringsruta, förtydligar Tommy Lindén.

Utebliven vittneskonfrontation

En detalj som har försvårat polisens utredning är att den misstänkte gärningsmannen har hängts ut på internet.

– Det har sänkt chanserna för en fotokonfrontation eftersom Ingers make redan kan ha sett hur den misstänkte ser ut, säger Lindén.

Men Lindén ser ändå mycket positivt på utredningen:

– Vi kommer att kunna få ett fullständigt klarläggande över vad det är som har skett, men det kommer att ta tid. Det kommer att ta ett par tre veckor att få en helt klar bild av förloppet.

"Kunde inträffat var som helst i Sverige"

Landskronapolisen var noga med att påpeka att händelsen inte har koppling till lokala omständigheter.

– Det här är inget ovanligt, det är den tragiska utgången som är ovanlig. Händelsen skulle kunna inträffa på vilken större p-plats som helst i Sverige. Den har över huvud taget ingen koppling till Landskrona.

Släpptes i går

Den man som i söndags greps misstänkt för skyddande av brottsling, försattes i går kväll på fri fot.

– Men han är fortfarande misstänkt för skyddande av brottsling, säger Tommy Lindén.

FAKTA

Detta har hänt:

I måndags förra veckan överfölls 78-åriga Inger och hennes 71-årige make vid en parkering i Landskrona efter att ha tutat på en man i en liten röd bil. Efter en ordväxling blev mannen, i 20-30 årsåldern, rasande och överöste den 71-årige mannen med slag.

När Inger försökte gå emellan blev hon slagen så hårt att hon föll till marken och tappade medvetandet. Fallet orsakade svåra skallskador och på onsdagen avled Inger, utan att ha återfått medvetandet.

Polisen inledde en förundersökning om misshandel och vållande till annans död. Under torsdagen skärptes rubriceringen till grov misshandel och mord.

Under fredagen hämtade polisen en 23-årig man för förhör. Klockan 16.35 anhölls mannen, misstänkt för mord och grov misshandel.

Vid tio-tiden på tisdagen häktades 23-åringen –på sannolika skäl misstänkt för grovt vållande till annans död samt grov misshandel.