”Erkänn om du vill till himlen”

Lindas låtsasmamma hoppas att Mats Alm ska erkänna

NYHETER

FALUN. Linda Chens låtsasmamma säger till Mats Alm att hon hoppas att han ska erkänna det han gjort.

– Annars kommer du inte till himlen, säger hon.

Sedan räcker hon honom ett böneljus där inne i rättssalen.

– Tack, säger Mats Alm.

Den fjärde dagen i Falu tingsrätt har precis avslutats och den har till största delen handlat om Linda Chen. Om småbarnsmamman och servitrisen. Den hetlevrade och omtänksamma storasystern som ville att saker skulle vara på sitt sätt och som bara fick bli 32 år gammal.

Hennes bröder, hennes svenska låtsasmamma, hennes chef och arbetskamrat, alla har de gett sin bild av Linda Chen i dag och alla har de samma bild av vem som mördat Linda Chen – Mats Alm.

Tog med ett böneljus

– Jag tycker om Mats som person men ju mer tid som går desto mer misstänker jag att det är han som mördat Linda.

Och han måste i så fall be Gud om förlåtelse så han kommer till himlen, säger den kvinna som blev Linda Chens första vän och trygga hamn när hon kom till Sverige.

Till rättssalen tog Lindas låtsasmamma med sig ett böneljus. Mitt under förhandlingen frågade hon Mats Alm om han ville ha ljuset.

– Ja, sa han.

Hon gav det då till honom genom en av fångvaktarna.

”Var glad och skämtade”

Även Lindas bröder som vittnade under dagen säger att de tidigt fattade misstankar mot sin blivande svåger. Han uppträdde märkligt när de sökte efter systern och växlade mycket i humöret. Bland annat fick Mats bara några dagar efter att Linda försvunnit, när Lindas familj var i Falun och sökandet efter henne var som mest intensivt, besök från utlandet.

– Han pratade ingenting om att Linda var försvunnen. Han var glad och skämtade. Jag vet inte ens om besökarna visste, säger brodern.

När Lindas äldste bror i slutet av sitt förhör fick chansen att tala fritt vände han sig direkt till Alm.

– Mats, om det är du som dödat min syster så vill jag att du ska erkänna det!

Lindas chef och en arbetskamrat har i polisförhör spekulerat i vad som kan ha hänt Linda, hur ett eventuellt mord på Linda kan ha gått till.

– Om det kan vara så att Linda och Mats börjat bråka och han hållit i henne och försökt få henne att vara tyst och hållit sina händer över hennes mun eller hals, säger chefen.

I morgon fortsätter rättegången. Då ska bland annat Mats Alms tyska ex-flickvän höras.