81 döda hittills efter skyfallen i Brasilien

Foto: BRUNO DOMINGOS
Myndigheterna i Rio uppmanar befolkningen att hålla sig ifrån de värst drabbade delarna av staden.
NYHETER

Skyfall och översvämningar i delstaten Rio de Janeiro har dödat minst 81 personer.

– Vi väntar oss att dödssiffran stiger, säger en talesman för brandkåren i Rio.

I Rio de Janeiro, Brasilien, står områden och gator under vatten. Bilister ska också ha blivit fångade i sina vattenfyllda bilar. Skolor har stängts och flygtrafiken har drabbats av störningar.

– Hittills har 81 personer förlorat sina liv och ytterligare 44 har förts till sjukhus. Vi väntar oss att dödssiffran stiger, säger en talesman för brandkåren i Rio de Janeiro till nyhetsbyrån AP.

Gatorna översvämmade

Läget är besvärligt i Rios centrum, och borgmästaren Eduardo Paes uppmanar folk att om möjligt undvika de översvämmade stadsdelarna.

– Alla större gator är stängda på grund av översvämningarna, skrev han i en varning på tisdagen.

Civilförsvaret uppger att de flesta dödsoffren har krävts i jordskred på sluttningarna runt staden. Där ligger ofta slumstäder och husen är byggda med skrala resurser.

Minst 2 000 hem uppges hotas av lermassorna.

Presidenten kritiserar byggsäkerhet

President Lula da Silva kritiserar i uttalanden de myndigheter som sett mellan fingrarna när slumstäderna byggts på mark som är känd som osäker, om inte direkt farlig.

Han lovar nu att hans regering ska arbeta för att förbättra byggkvaliteten i de utsatta områdena.

Skyfallen började plötsligt i måndags, just i rusningstid. Brasilien har över huvud taget en tid med besvärliga regn bakom sig. Tidigare i år krävdes dussintals liv i Sao Paulo.