34-åringen tidigare tvångsvårdad

Ansågs lida av allvarlig psykisk störning

NYHETER

Den 34-åriga kvinnan som häktats misstänkt för dubbelmordet i Växjö har tidigare fått diagnosen paranoid schizofreni.

För drygt ett år sedan beslutade länsrätten om sluten psykiatrisk tvångsvård av kvinnan.

En dom i länsrätten i Kronobergs län visar att den 34-åriga kvinnan dömdes till sluten psykiatrisk tvångsvård i början av januari förra året. Vården fick lov att pågå i upp till fyra månader.

Länsrätten biföll ansökan från chefsöverläkaren vid Vuxenpsykiatri Kronoberg, som var den som ansökte om fortsatt sluten psykiatrisk tvångsvård av kvinnan.

"En fara för sig själv"

Enligt chefsöverläkaren fördes kvinnan av polis till en psykiatrisk klinik i Växjö i december 2008, efter att hon varit ute och gått på en bilväg i syfte att bli påkörd.

– Hon kan inte ta hand om sig själv och har vid flera tillfällen visat att hon är en fara för sig själv. Hon är i behov av antipsykotisk medicinering men har under hela vårdtiden var negativ till vård och medicinering, uppger läkaren för länsrätten.

Psykotisk och hör röster

Enligt chefsöverläkaren lider kvinnan av en allvarlig psykisk störning i form av paranoid schizofreni samt av hörselhallucinationer.

– XX saknar sjukdomsinsikt och det går inte att uppnå någon behandlingsallians. Fortsatt psykiatrisk tvångsvård anses nödvändig, uppger läkaren.

Specialistläkaren Erland Ullman hördes som sakkunnig och bekräftar att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning, att hon är psykotisk och har hörselhallucinationer.

– XX lider av en allvarlig psykisk störning och på grund av sitt nuvarande psykiska tillstånd och sina personliga förhålllanden i övrigt har hon ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård, som inte kan tillgodoses på något annat sätt än genom att hon är intagen på en sjukvårdsinrättning för kvalificerad psykiatrisk dygnetruntvård, skriver länsrätten i domen.