Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Lindas ”svenska mamma”: Jag tror att Mats mördade henne

Berättade om Lindas förhållande med Mats i tingsrätten

RÖRDE INTE EN MIN När Linda Chens bror vände sig mot Mats Alm och bad honom att erkänna om det är han som dödat Linda rörde Alm intte en min. RÖRDE INTE EN MIN När Linda Chens bror vände sig mot Mats Alm och bad honom att erkänna om det är han som dödat Linda rörde Alm intte en min. Foto: Henrik Hansson

FALUN. Linda Chens familj upplevde henne som förälskad i Mats.

Men när hon försvann spårlöst började de fatta misstankar mot den blivande maken. Han betedde sig underligt menar de, och lägenheten och Lindas bil var ovanligt ren.

– Mats, om du mördat Linda så erkänn, säger Lindas bror i rättssalen.

I dag, under den fjärde dagen av mordrättegången i Falu tingsrätt, har Linda Chens bröder hörts.

De har berättat om dagarna när deras syster försvann och hur de hjälpte den man som en vecka senare skulle blivit deras svåger att leta efter henne.

Mitt under förmiddagens förhandlingar vände sig Lindas äldste bror mot Mats Alm, 34, och sa:

– Mats, om det är du som dödat min syster så vill jag att du ska erkänna det!

Alm själv såg på brodern utan att röra en min.

Nu, efter lunch fortsätter rättegången och då kommer Linda Chens chefer att höras samt en kvinna som beskrivs som Lindas "svenska mamma".

Texten uppdateras fortlöpande, med det senaste underst.


     


13.40 Nu börjar förhandlingen igen efter lunchpausen.

13.42 Åklagaren har nu kallat en kvinna som kommit att kallas för Lindas svenska låtsasmamma som vittne. Hon känner Linda väl och ska ha träffat Linda och Mats tillsammans flera gånger.

Kvinnan träffade Linda första gången 1992 när Linda kom till Sverige från Kina.

Sågs senast i mars

13.44 1994 kom Linda Chens mamma och bröder till Sverige. Då flyttade Linda Chen från flyktinghemmet där hon träffade kvinnan som nu kallats som vittne men de fortsatte att ha nära kontakt.

– Hon blev som den dotter jag aldrig haft. Kemin stämde.

– Hon var omtänksam och vi hade vad jag antar var ett mor- och dotterförhållande. Hon var älskvärd och hjälpsam och uppförde sig som man borde. Vi hade roligt tillsammans. Jag såg henne i sammanhang där hon blev ledsen och trampad på och då sprutgrät hon och blev arg. Det hände när hon blev illa åtgången av livet.

13.47 Linda Chen och hennes låtsasmamma sågs senast i mars förra året.

Hon säger att hon träffat Mats en hel del gånger.

– Han verkade vara en bra och snäll kille. De verkade ha en normal relation. Jag har svårt att förstå det som har hänt. Jag vill inte tro att det är sant.

Men hon säger att det är vissa saker som varit märkliga.

"Han sa inte att hon var borta"

– Jag har undrat varför han inte ringt mig och undrat var Linda var, varför fick jag veta det via en löpsedel och inte via Mats. Jag tog mig hem och ringde Mats på en gång.

Det som slog mig då var att han var som glad.

13.53 Linda Chens låtsasmamma säger att hon blev chockad där hon stod i mataffären och läste på löpsedeln att Linda, hennes plastdotter, var borta.

– Jag tyckte det var så märkligt att han inte ringt mig och berättat det först eftersom han visste att hon och jag hade så tät kontakt.

Lindas låtsasmamma åkte från Oskarshamn till Falun för att vara där i fall att Linda skulle dyka upp och behöva henne.

Hon närvarade vid den minnesceremoni som hölls i Stora Kopparbergs kyrka samma dag som bröllopet mellan Linda och Mats skulle hållits, den 8 augusti.

– Jag kom då på den dagen att maten till bröllopet kanske inte hade avbeställts så jag frågade Mats, men han svarade inte. Så jag frågade Mats familj men de visste inte.

”Han svor”

13.58 Linda Chens låtsasmamma berättar att sista gången hon pratade med Mats så sa hon till honom att hon skulle be för Linda åt honom.

– Men jag sa: Jag tror inte att Linda lever längre. Så jag ska be så att den som gjort Linda illa ska må så dåligt så att han gör något så att han åker dit.

Mats enda reaktion på det var:

– Han svor till, något han inte gjort förut. Sen sa han inget mer.

14.03 Lindas låtsasmamma säger:

– Jag tycker om Mats som person men ju mer tid som går desto mer misstänker jag att det är han som mördat Linda.

Och han måste i så fall be Gud om förlåtelse så han kommer till himlen.

Har du pratat med Mats om det här?

– Nej, jag gör det nu.

När Lindas svenska låtsasmamma säger att hon hoppas att Mats ska erkänna och be Gud om förlåtelse tittar han uppmärksamt på henne men rör för övrigt inte en min.

14.05 Mats Alms försvarare Peter Althin frågar Linda Chens låtsasmamma om hon tagit ställning till om Mats är skyldig.

– Jag tror nog att han är det. Ja.

14.09 Lindas svenska låtsasmamma berättar att hon under ett samtal med Mats Alm berättade för honom att det tar sju-tio år innan man kan dödförklara någon. ”Så länge kan jag inte vänta”, ska då Alm ha upprepat vid två tillfällen.

– Jag tyckte det var så obehagligt att jag inte vågade fråga vad han menade, säger hon.

Gav bensinpengar till bröllopet

14.15 Linda var enligt sin extramamma och goda vän glad över att gifta sig och hade inte kalla fötter.

– Hon var förväntansfull inför bröllopet. När vi träffades sista gången gav hon oss bensinpengar så att vi verkligen skulle komma upp till bröllopet till sommaren. Det tolkade jag som att hon verkligen ville gifta sig och verkligen ville att vi skulle komma.

14.24 Lindas svenska låtsasmamma säger att hon började misstänka Mats redan någon vecka efter att Linda försvann.

– Man ville ju inte tro. De hade ju haft ett bra förhållande och man ville ju tro det bästa. Men det var så mycket som var konstigt. Det var ju det där han sa med dödförklaringen, han lät så desperat, och framförallt det där med hur han svor när jag sa det där att jag skulle be för att Lindas mördare skulle erkänna. De var mycket som var märkligt.

Men hon säger att hon fortfarande inte vet att han är skyldig, att hon bara tror.

"Hon tyckte om att skoja"

14.30 Lindas svenska låtsasmamma var med när Linda och Mats skulle teckna det omtvistade testamentet som ger Mats Alm hälften av Linda Chens bostadsrätt och lösöre – en av de saker som pekats ut som ett tänkbart motiv.

– Jag frågade varför hon skulle göra så, om hon var hotad på något vis. Men Linda sa att hon ville göra om testamentet så att inte hennes sons pappa skulle ärva henne om det hände henne något, säger Lindas låtsasmamma.

14.34 Rätten bryter för kort paus.

14.51 Nu är pausen över och en av Linda Chens chefer ska nu höras.

14.55 Lindas chef säger att hon tyckte om Linda och att de kunde prata om privatsaker, men att de inte umgicks mycket utanför arbetet.

– Hon var trevlig och tyckte om att skoja. Vi pratade men mest under arbetstid.

"Han var svartsjuk"

14.57 Mats kom ofta till restaurangen där Linda jobbade och hämtade henne efter jobbet.

– Linda sa att när de gick ut på diskotek så tyckte han inte om när okända män kom fram till Linda och kom nära henne. Linda visade mig en gång hur han hoppade när han blev arg.

– I början ville hon gå ut med honom men efter ett tag ville hon inte gå ut med honom längre eftersom han var så svartsjuk. Men i övrigt var han snäll och bra på matlagning.

15.04 – Linda berättade mest småsaker för mig. Hon sa att Mats kunde vara långsint, sitta och vara sur. Han kunde bli sur om vi pratade kinesiska.

15.14 Enligt chefen har varken hon eller arbetskamraterna varit särskilt oroade för Linda och Mats förhållande förut.

Åtminstone har de inte varit oroade för Lindas skull.

– Hon är lättirriterad så vi har snarare tänkt: stackars honom.

Den sista dagen som Linda Chen jobbade som servitris var allting som vanligt enligt chefen.

– Hon var som vanligt, ganska lycklig.

"Lycklig över giftermålet"

15.26 Lindas chef säger att Linda var lycklig på slutet.

– Hon var så lycklig att gifta sig med Mats. Hon hade ett leende på läpparna.

15.32 Lindas chef och hennes man har i polisförhör spekulerat i vad som kan ha hänt Linda, hur ett eventuellt mord på Linda kan ha gått till.

– Om det kan vara så att Linda och Mats börjat bråka och han hållit i henne och försökt få henne att vara tyst och hållit sina händer över hennes mun eller hals, har chefen sagt i förhör.

I dag i rättssalen minns inte chefen riktigt vad hon sagt och vill inte heller komma ihåg att hon sett Linda arg.

15.39 Nästa vittne är en av Linda Chens arbetskamrater, en av kockarna på restaurangen, som i förhör beskrivit sig som en extrapappa för Linda.

– Vi brukade äta tillsammans och vi pratade med varandra.

"Sa inget om att gå ut"

Det är en komplex bild som växer fram av Linda Chen i Falu tingsrätt. En varm och omtänksam kvinna som flydde till Sverige från en tuff uppväxt. Som visste vad hon ville och hade ett hett temperament och som gick från förhållande till förhållande.

– Linda var rädd för ensamhet och för mörker. Så fort ett förhållande tog slut blev hon tillsammans med en ny för att slippa vara ensam, säger hennes arbetskamrat.

16.04 Enligt arbetskamraten sa Linda Chen inte ett ord den där sista dagen, den 1 augusti, om att hon skulle ut på kvällen och träffa en kompis. Något hon skulle ha gjort, enligt arbetskamraten.

I stället tog hon med sig lite mat hem från jobbet.

– Hon skulle laga mat hemma åt Mats. Jag tänkte att hon skulle förbereda en mysig hemmakväll. Jag frågade om hon höll på att bli en riktig hemmafru och hon sa ja. Hon verkade glad, säger arbetskamraten.

Dagen efter kom Mats Alm förbi restaurangen och sa att Linda Chen var borta.

Arbetskamraten misstänker Mats

16.31 Lindas arbetskamrat har även han en teori om vad som hänt Linda och även den teorin innefattar att Mats har mördat Linda.

– Efter att Linda försvunnit började vi bli oroliga. Vi började fråga kunderna och samla ihop information. Vi frågade Mats om hon hade mycket pengar på sig men det hade hon ju inte.

– Den 4 augusti när det stod i tidningen när Mats uttalade sig så kändes det som att något inte stämde. Vi började spekulera. Min gissning då var att Linda och Mats har bråkat om något. Att Linda blivit arg och skällt. Mats har blivit irriterad och tappat besinningen och något har hänt.

16.33 Förhandlingarna slutar för i dag och återupptas i morgon klockan 08.30.

Texten uppdateras

Aftonbladets Linda Hjertén är på plats i Falu tingsrätt.   Aftonbladets Linda Hjertén är på plats i Falu tingsrätt.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet