Kommunen: ”Inte så stora behov”

Foto: gustav gräll
NYHETER

Åldringarna Arne och Gunnel Kojefors får inte bo tillsammans.

Beskedet från Eskilstuna kommun:

– Alla beslut kan överklagas.

Foto: gustav gräll

Åsa Strandberg är områdeschef på vuxenförvaltningen i Eskilstuna. Hon säger att problemet med äldre par som inte får fortsätta att bo tillsammans inte är helt ovanligt.

– Är det personer som behöver särskild omvårdnad får man ta ett individbeslut på särskilt boende för båda. Har båda behov av insatser så kan vi ordna det. Men det krävs särskilda beslut för båda individerna som då ska ha väldigt stora hjälpbehov för att kunna få ett särskilt boende.

"Orkar inte"

Arne Kojefors, 94, har behov av hemhjälp, matlagning, städning och delvis personlig hygien. Han har en muskelsjukdom som satt sig på händer och fötter. När Aftonbladet besöker Arne haltar han svårt och går med käpp. Han inser att smärtgränsen är nådd.

– Jag orkar inte bo hemma längre och ta hand om min fru. Jag är själv så pass trött och dålig att vi bara vill ha ett gemensamt vårdboende, säger Arne Kojefors.

Hemtjänst räcker

Utifrån beskrivningen tycker Åsa Strandberg att Arne verkar vara så pass pigg och redig att han fortfarande kan klara sig själv med enbart hemtjänstens hjälp.

– Jag uttalar mig inte om enskilda ärenden. Men förmodligen har inte mannen så stort behov av en plats på ett särskilt boende, det du beskriver låter inte som inte speciellt stora behov måste jag säga, säger Åsa Strandberg som snabbt tillägger:

– Men alla beslut kan överklagas. Är paret missnöjda med beslutet ska de överklaga.

ARTIKELN HANDLAR OM