Mats ska genomgå sinnesundersökning

Åklagaren försöte slå hål på Alms berättelse i Falu tingsrätt

NYHETER

FALUN. Trots att advokat Peter Althin protesterade ska nu Mats Alm genomgå en liten sinnesundersökning.

Åklagarsidan tycker att han visar tecken på paranoida vanföreställningar och att han inte lever i samklang med verkligheten.

– Den kontakt jag haft med Mats har inte visat något sådant, säger advokat Peter Althin.

Beställde Mats Alm ens bröllopsmaten?

Hur svartsjuk och trovärdig är han – egentligen?

Och hur fort in i ett förhållande kan man teckna en livförsäkring värd en miljon utan att det ser absurt ut?

Dagen i rättssalen i Falun handlade främst om korta, snabba vittnesmål – menade att sticka hål på Mats Alms redan svårt punkterade trovärdighet, men till skillnad mot tisdagen innehöll den varken några känslomässiga utspel eller stora avslöjanden.

I stället fick rätten höra Mats Alms före detta flickvän säga hur kärleksfull och foglig han var i deras förhållande.

Samtidigt sa den före detta flickvännen:

– Hans svartsjuka spelade stor roll till att det tog slut. Nästan två år efter att det tagit slut, och bara några månader innan Mats skulle gifta sig med Linda Chen, menar det tyska exet att Mats började skicka märkliga och kärleksfulla sms till henne. Sms där han skrev att han alltid skulle älska henne.

– Jag fick intrycket av att han kände sig ensam, var ledsen och inte kände sig lycklig.

Rätten fick även höra en cateringansvarig på Ica berätta att Mats Alm inte alls beställt bröllopsmaten som han själv påstått, något som åklagaren menar bevisar att bröllopet inte alls var så planerat och önskat från Mats sida som han gett intryck av.

En före detta chef till Mats Alm berättade även hur Alm förskingrat 90 000 kronor från sin förra arbetsplats. En kvinna från ett försäkringsbolag vittnade om hur Linda och Mats tecknade en livförsäkring som skulle ge Mats Alm en miljon kronor om Linda gick bort – blanketterna beställde de bara en dryg månad efter att de träffades.

Dagen i Falu tingsrätt avslutades med att rätten beslutade, Mats Alms advokats protester till trots, att Alm ska genomgå en liten sinnesundersökning – en så kallad paragraf 7-undersökning.

– Detta för att Mats enligt ett läkarutlåtande upplevdes ha paranoida vanföreställningar och att han inte lever i samklang med verkligheten, säger åklagare Niclas Eltenius.

Undersökningen kommer att genomföras så snart som möjligt.

– Jag är ingen läkare men min uppfattning av Mats efter den kontakt jag haft med honom är att han inte har några vanföreställningar eller problem med verkligheten, säger advokat Peter Althin.

Rättegången fortsätter den 28 april.

FAKTA

Så går Paragraf 7-undersökningen till

Det som förr kallades "liten sinnesundersökning" heter nu paragraf 7-undersökning, efter paragrafen om särskild personundersökning i brottmål.

En §7-undersökning vid svåra brott syftar oftast till att ta ställning till om det behövs en stor undersökning, rättspsykiatrisk undersökning (RPU).

Läkare som utför §7-undersökningar är särskilt utsedda av Rättsmedicinalverket. Läkaren har tillgång till hela det material domstolen har och får också hämta in journaler, akter från socialtjänsten och annat material som kan vararelevant.

Själva undersökningen brukar ta runt en timme och består mest av samtal med den misstänkte, då läkaren gör en psykiatrisk bedömning. Bedömningen redovisas för domstolen i ett Paragraf 7-intyg.

Är läkaren säker på att det inte föreligger allvarlig psykisk störning meddelas domstolen detta. Finns det minsta osäkerhet ska läkaren rekommendera en stor undersökning.

Varje år genomförs i Sverige cirka 2 000 §7-undersökningar och cirka 600 RPU.

Vid en RPU deltar rättspsykiatriker, psykolog, kurator och vårdpersonal i ett team, där läkaren ansvarar för det slutliga rättspsykiatriska utlåtandet.