Bedrägeri skulle ge 100 miljoner

Tecknade 41 försäkringar efter bilolycka

NYHETER

En man tecknade 41 försäkringar för att få ut 100 miljoner kronor efter en trafikolycka. Men han fälldes i tingsrätten och tvingas betala 40 miljoner i rättegångskostnader.

Mannen körde ner i en slänt och hävdade att det var en olycka där han fick svåra skador. Han skaffade sig ett omfattande försäkringsskydd, som enligt en expert saknar motstycke. Försäkringarna hade kunnat ge mannen 100 miljoner kronor om tingsrätten hade godkänt hans skador. I stället dömdes mannen för försök till försäkringsbedrägeri och han måste betala motpartens rättegångskostnader på närmare 40 miljoner kronor, uppger den juridiska nyhetstjänsten Infotorg.

Själva avåkningen inträffade 1995 i Ekerö väster om Stockholm. Mannen, som då var i 35-årsåldern, for av vägen och nedför en slänt. Han sjukskrevs och har inte förvärvsarbetat sedan dess. När det visade sig att mannen hade tecknat 41 försäkringar i 29 olika bolag fattades misstankar och en förundersökning inleddes.

Film avslöjade honom

Mannen har uppgivit att han fick svåra bestående skador efter olyckan. Han sade att han hade svår värk, knappt kunde vrida på huvudet, inte kunna lyfta tunga saker och inte borsta tänderna. Han har också sagt att han har balansproblem och alltid behöver hjälp att ta sig ur sängen.

Men försäkringsbolagen filmade mannen och fotografier visar att han på en utlandsresa snorklade, simmade och badade från en kanot. Tingsrätten utgår från att mannen inte alls skadade sig vid avåkningen och fastslår att han inte har några balansproblem och kan röra sig "tämligen obehindrat".