Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Utreds för seriemord

”Finns många likheter mellan morden”

VÄXJÖ-STOCKHOLM. Linköping, Göteborg och Tumba.

Nu kollas den misstänkta dubbelmördarens DNA mot tre andra olösta mordfall – och det kan bli ännu fler.

– Vi har en del mord där det verkar saknas motiv och då blir den här typen av människor intressanta, säger Börje Sehlstedt på polisens cold case-grupp i Stockholm.

Den 34-åriga kvinnan misstänks ha mördat Mikael Forsmark, 41, och den 70-årige mannen med en kniv.

Tillvägagångssättet – och det faktum att kvinnan flyttat runt mellan olika orter i Sverige – har fått andra mordutredare att intressera sig.

– Det är alltid intressant då det handlar om så här sjuka människor som den här kvinnan verkar vara, säger Börje Sehlstedt.

    Marie Johansson, 36, höggs ihjäl i en tygaffär i Göteborg hösten 2005. Några månader före mordet var den misstänkta 34-åriga kvinnan skriven på en adress i centrala Göteborg, i närheten av butiken. Enligt gärningsmannaprofilen kan en psykiskt störd kvinna eller missbrukare ligga bakom mordet. 34-åringens DNA jämförs nu med spår från brottsplatsen.

Dödades på öppen gata

– Det är mycket som känns samstämmigt. Det finns många likheter i förfaringssättet, säger Björ Blixter, presstalesman på Göteborgspolisen.

    Mohammed Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56, mördades på öppen gata i Linköping 2004. De höggs ihjäl med flera knivhugg. Även i detta fall ska Växjö-kvinnans DNA testas.

– Det görs med automatik på SKL men detta är egentligen inget vi tror på. Vi söker en man, säger Nils Ahlberg som leder utredningen.

Kan öppna fallet igen

    En 53-årig kvinna knivhöggs till döds i sitt hem i Tumba 2003. Hon dödades med ett 30-tal hugg. 34-åringen var under samma tid folkbokförd på en adress i Tullinge, cirka två kilometer från brottsplatsen. Lars Lundin som utredde mordet kan tänka sig att öppna förundersökningen igen – men bara om 34-åringen ger träff på Marie-mordet i Göteborg.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet