Dansade in på psyket

34-åringen tvångsvårdas – för sjuk för att förhöras

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
mår dåligt Den för dubbelmord misstänkta 34-åriga kvinnan (i mitten med en vårdare på var sin sida) kördes till rättspsyket i tisdags. Hon mår så dåligt att polisen inte har kunnat förhöra henne. ”Hon uppträdde mycket märkligt när hon kom hit. När hon kom in på avdelningen dansade hon och hoppade runt i sin egen värld”, säger en källa på S:t Sigfrids sjukhus.
NYHETER

VÄXJÖ. Hon är misstänkt för att ha knivmördat Mikael Forsmark, 41, och Kurt Andersson, 70.

Men kvinnan har fortfarande inte kunnat förhöras på rättspsyk där hon hålls inlåst – hon mår för dåligt psykiskt.

– Hon dansade och hoppade omkring på golvet när hon kom till avdelningen, säger en källa på S:t Sigfrids sjukhus.

Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Poliser gjorde i går ytterligare tekniska undersökningar av den mördade 41-åringens lägenhet.

Polisen saknar fortfarande flera viktiga pusselbitar i utredningen kring dubbelmordet i söndags på Mikael Forsmark och Kurt Andersson.

Den mordmisstänkta kvinnan har inte kunnat förhöras om motivet, eller om hennes kopplingar till de två mördade männen. Hennes tillstånd är allt för dåligt.

– Det har inte gått att genomföra några förhör med henne, säger spaningsledaren Stefan Karlsson. Hon får psykiatrisk vård på sjukhuset och vi väntar på läkares klartecken att hålla förhör.

”Uppträdde märkligt”

Den 34-åriga kvinnan har även tidigare vårdats inom psykiatrin i Växjö för bland annat paranoid schizofreni och hörselhallucinationer.

I tisdags fördes hon från häktet till en sluten avdelning, den så kallade bunkern, på S:t Sigfrids sjukhus, där hon ska genomgå en rättpsykiatrisk undersökning.

En källa berättar om kvinnans ankomst:

– Hon uppträdde mycket märkligt när hon kom hit. När hon kom in på avdelningen dansade hon och hoppade runt i sin egen värld.

Kvinnan hålls helt isolerad från övriga patienter. Två vårdare vakar ständigt över henne och hon har enligt uppgift bara lämnat sitt isoleringsrum vid något enstaka tillfälle för att röka.

Anita Åkesson är driftenhetschef på rättspsykiatriska avdelningen.

– Jag kommenterar överhuvudtaget inte våra patienter, säger hon.

Den misstänkta kvinnans advokat ville i går inte uttala sig om sin klient, eller hennes tillstånd.

Polisen: Ingen koppling

Polisen har, enligt spaningsledaren Stefan Karlsson, ännu inte funnit någon koppling mellan den 34-åriga misstänkta kvinnan och det ena offret, Kurt Andersson.

– Jag har aldrig hört talas om henne, säger Kurts ena bror.

Han säger att han är helt oförstående till det brott hans yngre bror utsatts för.

– Det är oförklarligt. Nu låter vi polisen jobba på, och hoppas att allt klarnar.

Enligt medieuppgifter är en teori att Kurt Andersson mördades av misstag – att den 34-åriga kvinnan egentligen var ute efter en annan man.

Levde ihop

Men Aftonbladet kunde redan i tisdags avslöja att det finns en koppling mellan Kurt Andersson och den häktade kvinnan. En vän till Andersson berättade då för Aftonbladet att Kurt sagt till honom att han var bekant med kvinnan.

– De kände varandra, men jag vet inte hur djup den vänskapen var, berättade vännen.

Det andra offret, Mikael Forsmark, levde under en period tillsammans med 34-åringen.

I går förmiddag undersökte polisens tekniker på nytt den 41-årige mannens avspärrade lägenhet. I trapphuset syns fortfarande blodiga fotspår. En blombukett med orden ”Vila i frid” ligger framför dörren.

Väntar på testresultat

Högst upp i trapphuset, i en annan del av Växjö, utanför 70-åringens lägenhet, hänger polisavspärrningsbanden kvar.

Även här en bukett, med tulpaner, och en sista hälsning på ett kort: ”Varför? Saknar dig.”

Polisen väntar fortfarande på besked från SKL på de prover som ska jämföras med de fynd som gjordes i samband med mordet på Marie Johansson, 36 i Göteborg hösten 2005.

Dödades i tygaffär

Marie Johansson höggs ihjäl i en tygaffär och några månader före mordet var den misstänkta 34-åriga kvinnan skriven på en adress i centrala Göteborg, inte långt från butiken.

Enligt den gärningsmannaprofil som polisen då gjorde var den misstänkte, sannolikt, en psykiskt störd kvinna.

FAKTA

Dubbelmordet i Växjö – detta har hänt:

Söndag 4/4

Strax efter klockan 09.00 på morgonen hittar anhöriga en 41-årig man död i sin lägenhet. Polisen inleder en förundersökning om misstänkt mord.

Klockan 10.27 larmas polisen till ett hyreshus i centrala Växjö, där en 70-årig man hittas svårt skadad i trapphuset. Han förs till sjukhus, men avlider.

Strax efter klockan tolv går en 34-årig kvinna ombord på en buss i centrala Växjö. Hon säger till en passagerare att hon dödat två män, visar en blodig kniv och ber en man på bussen ringa polisen. Polisen griper kvinnan.

Måndag 5/4

Kvinnan anhålls misstänkt för dubbelmord. Hon får en advokat, men vägrar svara på frågor.

Polisen undersöker kopplingar till bland annat mordet på Marie Johansson, 36, i Göteborg 2005.

Tisdag 6/4

Kvinnan begärs häktad för mord. Åklagaren säger att hennes relation till den döda 41-åringen är någorlunda klarlagd, till skillnad från den till 70-åringen.

Kvinnan bryter ihop under förhandlingen och får föras till rättspsyk på S:t Sigfrids sjukhus i Växjö.

Johanna Klaasen