Hundarna kvävs till döds

Herrelösa hundar i Japan ett allt större problem

NYHETER

Sju dagar har de på sig att hitta en ny ägare.

Sen avlivas de herrelösa hundarna i en gaskammare på hundstallet i japanska Tokushima.

Varje år avlivas tusentals hundar på liknande sätt i Japan.

Till Tokushimas djuromsorgcenter på den japanska ön Shikoku kommer det varje år tusentals herrelösa hundar. Men hundarna får inte mycket till omsorg.

Dyker det inte upp någon ägare inom sju dagar stängs hundarna in i en gaskammare som kallas "drömboxen". Där kvävs djuren till döds av kolmonoxid.

Eftersom hundcentret lovat lokalbefolkningen att inte avliva några hundar inne på centret, avlivas djuren i containers på lastbilar mellan centret och det lokala krematoriet.

Stort problem

Herrelösa hundar har blivit ett allt större problem i Japan. Varje år hamnar 118 000 av landets 6,8 miljoner hundar på hundstall. Bara en handfull av dem hittar nya ägare.

– Allt för många människor skaffar hund i Japan, och folk verkar värdera deras liv alldeles för lätt. En del familjer köper exempelvis hund enbart i syfte att fira dotterns födelsedag, säger Kensuke Kuramoto, hundtränare i Tokyo till Reuters.

70 procent avlivas

70 procent, eller drygt 80 000 herrelösa hundar avlivas varje år i Japan. Jämfört med andra länder är det en mycket hög siffra.

I Storbritannien avlivas mellan 6 och 9 procent herrelösa hundar varje år. I Sverige är den siffran ännu lägre.

Och till skillnad från sin japanska vänner avlivas hundarna i Sverige med en överdos sömnmedel.