”Riskerar att piska upp stämningen”

23-åringens advokat kritiserar SVT för debattprogram

NYHETER

I kväll har SVT bjudit in Sverigedemokraterna till programmet Debatt för att debattera dödsmisshandeln av Inger, 78.

Samtidigt valde den 23-årige mannen att inte överklaga häktningsbeslutet av hänsyn till sin egen säkerhet

– Tv-programmet kan piska upp stämningen, säger 23-åringens advokat Urban Jansson.

Händelsen som ledde till att 78-åriga Inger dog på en parkeringsplats i Landskrona har rört upp många känslor.

Bland annat har flera hatkampanjer förts mot den misstänkte 23-åringen på internet och en Sverigedemokrat har publicerat mannens identitet på sin blogg.

"Tappat fokus"

I kväll tar SVT upp händelsen i programmet Debatt. Landskronabor ska tillsammans med politiker få ventilera sina åsikter.

Bland de inbjudna finns Sverigedemokraternas andra vice ordförande Carina Herrstedt, kommunstyrelseledamot i staden.

– Media har tappat fokus totalt och gjort den här händelsen till en fråga om den gynnar eller missgynnar Sverigedemokraterna, säger hon till TT.

"Förstår inte kopplingen"

Även den misstänkte 23-åringens advokat, Urban Jansson, tycker att medier har tappat fokus. Han är kritisk till att SVT väljer att ägna ett debattprogram åt händelsen.

– Problemet är ju att bilden som målats upp inte stämmer. Att ägna ett helt tv-program åt den kommer inte att minska hatkampanjerna, i stället kan det piska upp stämningen, säger han.

Att Sverigedemokraterna tillåts delta tror han är ett dramaturgiskt knep av SVT.

– De är nog inbjudna för att spetsa till programmet. Det här är en enskild händelse som inte går att koppla till en politisk fråga. Att man gör det är helt fel, jag förstår inte den kopplingen, säger Urban Jansson.

"Ovilja bland politiker"

Debatts projektledare Lena Laurén säger att programmet vill ge en bred exponering av situationen i Landskrona och hur den påverkats av händelsen.

– Det har funnits en ovilja bland etablerade politiker att prata om det här. Men bland folket finns det en stort intresse att debattera konsekvenserna.

– Att inte bjuda in Sverigedemokraterna, som 22 procent av Landskronaborna röstade på, till en debatt om konsekvenser av händelsen vore jättekonstigt. Partiet spelar på just de stämningar som kommit till ytan efter händelsen, säger hon.

Den 23-årige mannen nekar till ha något att göra med dödsfallet på parkeringsplatsen.

Mannens advokat har inte fått någon inbjudan av SVT att delta i programmet.

Debatt sänds 21.30 i SVT1.

FAKTA

Detta har hänt

I måndags förra veckan överfölls 78-åriga Inger och hennes 71-årige make vid en parkering i Landskrona efter att ha tutat på en man i en liten röd bil. Efter en ordväxling blev mannen, i 20-30 årsåldern, rasande och överöste den 71-årige mannen med slag.

När Inger försökte gå emellan blev hon slagen så hårt att hon föll till marken och tappade medvetandet. Fallet orsakade svåra skallskador och på onsdagen avled Inger, utan att ha återfått medvetandet.

Polisen inledde en förundersökning om misshandel och vållande till annans död. Under torsdagen skärptes rubriceringen till grov misshandel och mord.

Under fredagen hämtade polisen en 23-årig man för förhör. Klockan 16.35 anhölls mannen, misstänkt för mord och grov misshandel.

Vid tio-tiden på tisdagen häktades 23-åringen –på sannolika skäl misstänkt för grovt vållande till annans död samt grov misshandel.