Anders Högström utlämnad till Polen

Flyttades till Krakow i dag

Foto: JOCKE BERGLUND
Anders Högström kommer att utlämnas till Polen. Han är misstänkt för att ligga bakom Auschwitzstölden.
NYHETER

I dag har Anders Högström utlämnats till Polen.

Om han döms för stölden av Auschwitz-skylten riskerar han tio års fängelse.

Den uppmärksammade stölden av en av nazismens mest kända och hatade symboler, skylten med orden "Arbeit macht frei" över ingången till dödslägret Auschwitz, ägde rum i december.

I dag utlämnades den som tros vara hjärnan bakom stölden – den svenske avhoppade nazisten Anders Högström, 34, till Polen.

– Det skulle ske nu under dagen via flygtransport. Jag antar att han sätts i polskt häkte men när han kommer till polsk mark tar deras myndigheter över, säger Agnetha Hilding Qvarnström, åklagare på Internationella åklagarkammaren.

Tio år

Den polska tingsrätten har redan häktat Högström i hans utevaro. De vill nu höra honom i ärendet. Om han döms för skyltstölden riskerar han ett fängelsestraff så långt som tio år.

Men om Anders Högström döms har han bett om – och fått godkänt – att avtjäna straffet i Sverige.

– Ärendet är avslutat för vår del nu. Om han döms för brott i Polen kommer han dock att få avtjäna det i Sverige, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

"Saknar propotion"

Själv nekar Högström till brott.

– Jag har som sagt var blivit indragen i det här på ett sätt som jag anser saknar proportion. Jag har inte begått någon typ av brott. En person har genomfört den här stölden. Personen ville att jag skulle sälja skylten. Jag tog kontakt med polsk polis, svensk polis och Interpol. Jag har sett till så att man har fått skylten tillbaka, säger han själv.

Högströms advokat Björn Sandin säger att hans klient har blandade känslor inför att utlämnas till Polen.

– Å ena sidan känner han att det ska bli skönt att äntligen få chansen att berätta sin version ordentligt för den polska polisen. Å andra sidan vet han ju inte riktigt vad som väntar honom, vad de egentligen menar att han ska ha gjort och hur lång tid det här kan tänkas ta.

40 kilo tung

Stölden ägde rum i december förra året. Den fem meter långa och 40 kilo tunga järnsmidesskylten togs ner, bars 300 meter genom ett sönderklippt staket och lastades ombord på ett fordon. Skylten hittades senare i norra Polen skuren i tre delar.

Tre yrkeskriminella dömdes för stölden och berättade att en svensk man hade beställt jobbet.