Lasermannen vill ut ur fängelset

Ber om tidsbestämt straff

ansöker om tidsbestämt straff ”Lasermannen” John Ausonius, här med sin försvarare Thomas Karlstedt, har avtjänat 16 år av sitt livstidsstraff på Kumla. Han har ännu aldrig beviljats obevakad permission men planerar nu för ett liv i frihet.
NYHETER

John Ausonius har snart suttit 18 år bakom lås och bom.

Nu vill han ut.

I går lämnade Ausonius, som går under namnet Lasermannen, in en ansökan om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

I den korta ansökan som han skickade in till Örebro tingsrätt står kort och gott: "Jag önskar härmed om att få mitt straff tidsbestämt/ John Ausonius".

"Fått upp ögonen"

Lasermannen har tidigare sökt om nåd men då fått avslag. När han 2008 bad om att få komma ut sa han till rätten att alla hans år i fängelset förändrat honom och att han lärt sig att tygla sina tidigare aggressionsproblem. Han sa då att han ångrar allt han gjort.

– Jag sitter på "livstidshuset" på Kumla där hälften av de intagna är invandrare. Jag har fått upp ögonen rejält för att människor förtjänar respekt var dom än kommer ifrån. Och jag har själv blivit väldigt väl bemött av människor som verkligen kunde ha anledning att hata mig, sade Ausonius i rätten då.

Nytt försök

Men rättsmedicinalverket gjorde då bedömningen att risken var "medelhög" att Ausonius skulle kunna återfalla i brott och Örebro tingsrätt tyckte att det var för tidigt att släppa ut Ausonius. Han fick då, 2008, aldrig sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt.

Nu gör han ett nytt försök.

Örebro tingsrätt har ännu inte satt upp en tid för förhandlingen och rättsmedicinalverket har ännu inte lämnat in en riskbedömning på Ausonius.

FAKTA

Unik brottsserie:

Lasermannen greps i juni 1992 och då bröts en i Sverige unik brottsserie: 20 bankrån och 11 attentat mot invandrare.

Lasermannen valde ut sina offer helt slumpmässigt, bara de uppfyllde hans kriterier för invandrare. Namnet fick han eftersom det gevär han först använde var utrustat med lasersikte. Senare använde han en revolver.

Ett av offren dog, flera andra fick bestående svåra skador.

John Ausonius dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse. Men på Kumlaanstalten erkände han år 2000 alla brott och kontaktade sedan sina offer för att förklara.

ARTIKELN HANDLAR OM