Tre fick fängelse för skräckfärd

NYHETER

MALMÖ. Tre unga män, som åtalats i Helsingborg för att ha kidnappat och våldtagit en 19-årig helsingborgare, döms till fängelse i mellan tre månader och två år.

Domen avkunnades på fredagen i Helsingborgs tingsrätt. De tre är 17, 18 och 20 år gamla och alla kommer från Malmö.

Den 13 januari i år tvingade sig de med sig 19-åringen i en bil och for runt till olika butiker där offret pressades att köpa telefoner och teckna mobilabonnemang. Under färden tvingades 19-åringen också begå inbrott i sina föräldrars bostad och hjälpa till med att forsla bort stöldgodset.

I föräldrarnas hus utsatte 20-åringen honom för våldtäkt.

Domstolen har på det hela taget gått på åklagarens linje – utom när det gäller kidnappningen. De tre var alla åtalade för människorov. Tingsrätten konstaterar visserligen att 19-åringen var rädd för trion och utsattes för hård press, men menar att skräckfärden i stället ska rubriceras som försök till utpressning.

Alla tre fälldes därför för stöld, grov stöld, och försök till utpressning, 20-åringen dessutom för grov våldtäkt. Den senare dömdes till två års fängelse och 18-åringen till fängelse i ett år. Den yngste, 17-åringen, undkom med skyddstillsyn samt tre månaders fängelse som redan avtjänats under tiden i häkte.

Trion ska solidariskt betala 10 000 kronor i skadestånd till 19-åringen.

TT