Al-Qaida-hot mot fotbolls-VM

Nu höjer arrangörerna säkerheten

NYHETER

En terrorgrupp med kopplingar till al-Qaida hotar att spränga en bomb under matchen mellan USA och England i fotbolls-VM i sommar.

Arrangörerna i värdlandet Sydafrika beslutade omedelbart att se över säkerheten. Bakom bombhotet, som publicerades på en internetsida, ligger en algerisk grupp som kan kopplas till terroristnätverket al-Qaida, enligt den engelska tidningen Daily Mail.

Skribenten var dock tydlig med att han inte är en talesperson för al-Qaida.

I inlägget skriver han att gruppen ska använda sig av sprängämnen som inte kan upptäckas i säkerhetskontroller och att flera hundra människor kommer att dö.

Förutom USA och England nämns även Frankrike, Tyskland och Italien i hotet, enligt amerikanska CBS.

Stoppar inte turneringen

Det internationella fotbollsförbundet FIFA:s generalsekreterare Jerome Valcke bekräftar att man har tagit emot ett hot. Men han säger samtidigt att terrorhot inte kan stoppa turneringen, enligt Daily Mail.

– Att vi tagit emot ett hot betyder inte att fotbolls-VM ska hindras från att spelas i Sydafrika eller i något annat land.

Arenan där matchen ska spelas rymmer 45 000 människor. Till hela turneringen har arrangörslandet Sydafrika sålt över 2,2 miljoner biljetter. Det är långt färre än man hade hoppats; 500 000 osålda biljetter finns kvar.

Flest biljetter har sålts i Sydafrika följt av USA, enligt nyhetsbyrån AP.