Dödsbranden utreds på nytt

1 av 3 | Foto: Aftonbladet
159 människor omkom när passagerarfärjan Scandinavian Star fattade eld utanför Lysekil. Den utbrända restaurangen på fartyget.
NYHETER

Branden på Scandinavian Star för 20 år sedan krävde 159 människoliv.

Nu har danska folketinget beslutat att den ska utredas på nytt.

Scandinavian Star hade 383 passagerare och 99 besättningsmän ombord när den lämnade Oslo för Fredrikshavn i Danmark sent på kvällen den 6 april 1990.

Under natten anlades flera bränder ombord. Trots ett stort räddningspådrag omkom minst 159 personer, varav de flesta av rökförgiftning. Tre av dem var svenskar.

Skulden lades på en man, en tidigare dömd pyroman, som själv omkom i branden.

Nya tips

Enligt tidningen Politiken har en rad nya tips kommit fram kring katastrofen, som tyder på att alla ansvariga inte har ställts till svars. Därför har partierna i folketinget enats om att händelsen ska utredas på nytt. Justitieminister Lars Barfoed har gett uppdraget åt den danske riksåklagaren.

Mike Axdal som överlevde, men förlorade sin far och bror i branden, har kämpat för att att få en ny utredning till stånd. Axdal har väckt frågan om att ett försäkringsbedrägeri skulle kunna vara motiv till de anlagda bränderna.

En dansk redare ansågs vara ägare till fartyget. Det slogs fast i ett civilmål i Olso tingsrätt 1993. Men i efterhand har det visat sig att det amerikanska bolaget Sea Escape ägde båten vid olyckstillfället. Det amerikanska bolaget fick också försäkringbeloppet, 24 miljoner dollar, utbetalt.

– Det här är mycket stort. För första gången tar politikerna initiativ till att undersöka det här. Jag vill gärna träffa Riksåklagaren för att lägga fram upplysningar som jag sitter inne med, säger Mike Axdal till Politiken.

I efterspelet till branden dömdes kaptenen och två företrädare för rederiet till sex månaders fängelse för att ha åsidosatt säkerheten. Det har gjorts många försök att starta rättsprocesser mot färjans ägare och försäkringsbolag utan framgång.

Den nya utredningen väntas bli klar efter sommaren.

159 passagerare omkom i katastrofen