”Skulle inte hända Sverige”

Experten: Felbedömning att de reste i samma plan

NYHETER

Stora delar av den politiska och militära ledningen i Polen omkom i lördagens flygolycka i Ryssland. Men skulle en sådan katastrof kunna drabba den svenska regeringen, kungahuset eller militären?

Jan Hallenberg är professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan. Han tror inte att en sådan katastrof skulle kunna hända för svensk del. En så stor svensk delegation har inte samlats i ett plan och vid ett tillfälle:

– 10–20 höjdare kanske, men här är det ju uppemot 100. Men det tyder på den speciella relationen och det speciella tillfället som det var frågan om här.

Resan till Katyn var tänkt att bli en nystart i relationerna mellan Polen och Ryssland, påpekar Hallenberg. Det var också därför så många dignitärer var med på resan.

Men att de reste i samma Tupolev-154 är för Hallenberg svårbegripligt.

– Det här var en fruktansvärd felbedömning, säger han.

Det svenska kungahuset delar exempelvis på sig vid resor:

– Eftersom kronprinsessan är tronarvinge så flyger inte kungen och kronprinsessan i samma plan om de ska någonstans tillsammans, säger hovets informationschef Nina Eldh till TT.

Försvarsmakten äger flygplanen som exempelvis regeringen, kungahuset och militärledningen använder.

– De beställer den här tjänsten och betalar för sig, säger Henrik Gebhardt, informationschef på Skaraborgs flygflottilj.

Bland passagerarna på det störtade planet i Ryssland fanns flera ur landets militära toppskikt.

Men vilka regler som gäller för de svenska militärernas flygresor vill försvarsmakten inte avslöja:

– Vi har naturligtvis säkerhetsrutiner, inklusive hur vi reser, men det är ingenting vi berättar om i detalj säger Maria Pålsson, informatör på försvarsmakten.