Carl Bildt bestört efter flygolyckan

Världens ledare sörjer Polens president

NYHETER

– Det är med djup bestörtning och sorg jag tar emot uppgifterna om att flygplanet med bl a Polens president störtat i närheten av Smolensk i Ryssland.

Foto: AP
Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Det skriver Sveriges utrikesminister Carl Bildt i sin blogg efter flygkatastrofen i Smolensk. Han säger att i listan över döda finns namn som ger olyckan "ett historiskt djup" som kan vara svårt för svenskar att förstå.

– Här fanns representanter för det Polen som så länge kämpat för att få sanningen om det brott som begicks mot den polska nationen vid Katyn accepterad av alla, skriver han.

Han syftar på att presidentens plan var på väg till just Katyn i Ryssland för att hedra de polska soldater som avrättades av Sovjet under andra världskriget.

Under söndagen kom även statsminister Fredrik Reinfeldt med en officiellt kommentar:

"Jag har med bestörtning tagit emot beskedet att Polens president Lech Kaczynski med fru och en stor delegation företrädare för det polska samhället har omkommit i dag i en flygolycka.

Det som hänt är en stor katastrof för vårt grannland, och våra tankar är i dag med anhöriga och vänner till de omkomna liksom med hela den polska nationen".

Världsledarna sörjer

Runt om i hela världen uttrycker presidenter och premiärministrar sin sorg över det som har hänt.

– Vi kommer att sakna Kaczynski i Tyskland. Tyskland sörjer med det polska folket i dag, sade Tysklands förbundskanser Angela Merkel.

– Vi vet vilka svårigheter Polen har gått igenom och vilka uppoffringar han själv (Kaczynsky) gjorde som en del av Solidaritet-rörelsen. Vi vet hur mycket han bidrog med till Polens självständighet och frihet, sade Storbritanniens premiärminister Gordon Brown.

Den amerikanske presidenten Barack Obama ringde Polens premiärminister Donald Tusk efter flygolyckan för att framföra sina kondoleanser. I ett uttalande sade han att den polske presidenten var vida beundrad i USA för sin frihetskamp.

Även Rysslands president Dimitrij Medvedev ringde Tusk direkt efter kraschen.

– Ryssland står med det polska folket denna svåra dag, sade han.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy:

– Lech Kaczynski vigde sitt liv åt sitt land. Han var en outtröttlig försvarare av de idéer som han trodde på, han kämpade alltid med övertygelse för de värden som han grundade sin politik på: demokrati, frihet och kampen mot totalitarism.

EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso:

– Jag har jobbat väldigt nära president Kaczynski och jag respekterade honom lojalt som en väldigt målmedveten polsk patriot som samtidigt var hängiven vår europeiska union, frihet och solidaritet.