”Vi är alla samlade i vår sorg”

”En stor chock” Blomhögen växer utanför den villa i Malmö där en 48-årig man knivhögg sin sambo och sjuårige son till döds i torsdags. ”Allt är bara en stor chock för oss”, berättar en släkting.
NYHETER

MALMÖ. När den 18-åriga flickan kom hem var huset avspärrat.

Mamma, lillebror och styvpappa döda.

– Vi gör allt för att hjälpa henne, säger en nära anhörig.

Den 48-årige mannen knivhögg i torsdags eftermiddag sin sambo och sin nioårige son till döds i familjens villa i Husie i Malmö. Därefter ringde han en arbetskamrat och berättade vad han gjort. Sedan använde han samma kniv för att ta sitt eget liv.

– Ingen kunde ana att detta skulle ske, säger en nära anhörig till den döda kvinnan. Vi vet bara att det är sjukdom med i bilden. Mannen kände sig bland annat förföljd.

– Han har mått dåligt och sökt hjälp inom psykvården. Men det fick han inte, kanske trodde inte läkarna på vad han sa.

Arbetskamraterna i Fosie vittnar om att mannens tillstånd försämrats den senaste tiden. Han drog sig alltmer undan gemenskapen som han tidigare deltagit i. Genom företaget fick han hjälp med en psykologkontakt.

Han tog också själv kontakt med psykvården.

”Trivdes jättebra”

Familjen köpte villan i Husie förra året.

– De trivdes jättebra. Det har varit en trevlig och skötsam familj där alla haft goda relationer till varandra, berättar släktingen. Så sent som i tisdags var vi där och diskuterade en renovering av huset, vi skulle hjälpa till och vi pratade om vad som skulle göras.

– Allt var precis som vanligt.

Familjens 18-åriga dotter befann sig då hos släktingar i Bosnien.

Vad som utlöste tragedin två dagar senare är fortfarande oklart.

– Vi vill ju alla veta vad som hände i huset. Men vi vet inget. Allt är bara en stor chock för oss.

I går var de flesta av de anhöriga samlade hemma hos den döda kvinnans bror och hans familj. Sent på eftermiddagen kom också den 18-åriga dottern dit, efter att precis återvänt hem.

Fått stöd

– Vi hade informerat henne om vad som hänt, så hon visste när hon kom. Med sig hade hon också sin mormor och morfar som bor på Balkan. Nu är vi alla här, vi håller ihop och sörjer tillsammans. Allra viktigast just nu är att hjälpa dottern, förklarar släktingen.

Under kvällen kom också en läkare till huset för att hjälpa den hårt drabbade familjen.

– Vi är tacksamma över allt det stöd vi fått, säger kvinnan. Först av kommunens krisgrupp men senare också av en mängd andra människor, även okända som visat oss sitt stöd.

Utanför villan där dramat utspelade sig ligger mängder av blommor och personliga hälsningar. Pojkens skolkamrater och de vuxnas arbetskamrater har skrivit personliga hälsningar. I rabatterna tittar vårblommorna fram och på gräsmattan ligger sjuåringens älskade fotboll.

– Massor av människor kommer hit och stannar upp en stund, berättar grannen rakt över gatan. Det är en tragedi som berör.

Själv kände hon inte sina nya grannar särskilt väl.

– Vi har växlat lite artighetsfraser om vädret och så. Och nån gång kom han och ville låna en spade. Det verkade vara en mycket trevlig familj. Det som hänt är så ofattbart.