Han nekades vård – mördade släktingen

39-åringen försökte ta sitt liv – skickades hem

Foto: Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
misstänkt för mord Den 39-årige mannen var deprimerad och försökte hänga sig – men repet gick av. En 46-årig släkting tog honom till Danderyds sjukhus för att söka hjälp, men 39-åringen blev enligt uppgift avvisad. En vecka senare misstänks han ha mördat 46-åringen.
NYHETER

39-åringen försökte ta sitt liv.

Hans släkting tog med mannen till Danderyds sjukhus – som skickade hem honom.

Nu sitter 39-åringen häktad för mord på släktingen.

Den 39-årige Norrtäljebon var deprimerad efter en skilsmässa. Enligt vänner Aftonbladet talat med mådde han väldigt dåligt och en vecka före påsk försökte han hänga sig i ett rep.

– Men repet gick av, det var därför det inte gick, säger en person i mannens närhet till Aftonbladet.

En 46-åring, vän och släkt med 39-åringen, tog med honom till Danderyds sjukhus för att han skulle få hjälp.

– De skickade hem honom igen och då fortsatte han ju må dåligt och dricka ganska mycket.

”De hade druckit”

En vecka senare, natten till skärtorsdagen, var 39-åringen hemma hos sin flickvän i Norrtälje. I lägenheten fanns också 46-åringen och ytterligare en person.

– De hade väl druckit ganska mycket och så blev det bråk mellan honom och flickvännen.

46-åringen ska ha gått emellan. Klockan kvart i fyra på morgonen den 1 april greps 39-åringen. Nu sitter han häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på sin vän. Enligt uppgifter till Aftonbladet har han i polisförhör berättat att han blev avvisad när han sökte vård.

Carl-Göran Eriksson, chefsläkare på Danderyds sjukhus, vill inte kommentera enskilda fall, men säger att det kan vara svårt att bedöma hur pass allvarligt en persons tillstånd är.

”Otroligt delikata frågor”

– Det scenariot som ibland händer är att patienterna springer ifrån sjukhuset för att de inte vill vara med. Då kan man ringa polis, men det är otroligt svåra och delikata frågor.

Oftast läggs människor som söker vård efter att ha försökt begå självmord in på den psykiatriska avdelningen.

I andra fall får de en tid hos en psykolog med sig hem. Enligt Carl-Göran Eriksson har sjukhuset i nuläget inga planer på att utreda det inträffade.

– Nej, det har vi nog ingen anledning att göra. Vi utgår ifrån att om det är någon utredning som behöver göras så hör polisen av sig.