En nation i chock mötte döde ledaren

Foto: Mikhail Metzel
NYHETER

Kistan med stoftet av president Lech Kaczynski flögs på söndagen till Warszawa.

Tiotusentals polacker i täta led kantade vägen från flygplatsen när kistan fördes i kortege till presidentpalatset.

Tillförordnade presidenten Bronislaw Komorowski, premiärminister Donald Tusk och presidentens tvillingbror Jaroslaw Kaczynski var på plats på flygplatsen när det polska militärplanet som hämtat kistan återvände från ryska Smolensk, där en betydande del av Polens politiska och militära elit utplånades i lördagens flygkrasch.

Katastrofen, den värsta som drabbat Polen sedan andra världskriget, krävde 96 människors liv. Kvarlevorna efter de övriga 95 sändes till Moskva för identifikation. Bland dem som ännu inte har kunnat identifieras är presidentens maka Maria.

Två tysta minuter

Under dagen samlades miljoner djupt troende polska katoliker i landets alla kyrkor för att be för de döda. Även på söndagen var platsen framför presidentpalatset i Warszawa fullpackad med människor. Torget var täckt med blommor, levande ljus, rödvita polska flaggor och foton av de omkomna.

Klockan 12 ljöd sirener medan människorna iakttog två tysta minuter. Tillförordnade presidenten Komorowski har utlyst en veckas landssorg och uppmanat invånarna att lägga de politiska stridsyxorna åt sidan.

Kaczynski var en stridslysten nationalist långt ute på högerkanten och skaffade sig många fiender. Förre presidenten Lech Walesa, som under de dramatiska Solidaritetåren på 80-talet samarbetade nära med Kaczynski, erinrade om hur de sedan gick skilda vägar under bitterhet.

– Men det är att avslutat kapitel nu, sade Walesa.

Mamman ovetande

Lech Kaczynskis svårt sjuka moder vet ännu inte att hennes son är död.

– Med tanke på hennes tillstånd har hennes son beslutat att hon inte ska få veta något, sade chefen för Warszawas militärsjukhus, Piotr Dabrowiecki, i en hänvisning till den döde presidentens tvillingbror Jaroslaw Kaczynski.

– Jadwiga Kaczynskas tillstånd är mycket allvarligt, om än stabilt. Hon slumrar och till och från kvicknar hon till.

Den 83-åriga Kaczynska lades in på sjukhus i mitten av förra månaden på grund av hjärtproblem.

Landet står starkt

Trots de djupa sår som flygkatastrofen har orsakat polska nationen betvivlar ingen att landet i dag är stabilt och starkt nog att klara sig ur den akuta krisen. Inte heller ekonomiskt väntas det uppstå några problem, trots att centralbankschefen fanns bland de omkomna.

Snarare anar många bedömare att katastrofen kan leda till bättre relationer mellan Polen och Ryssland. De ryska myndigheterna har varit påtagligt respektfulla i hanteringen av det inträffade. Polska experter inbjöds omedelbart att delta i haveriutredningen och Ryssland regering utlyste måndagen till officiell sorgedag. Offrens anhöriga inbjöds till Moskva.

Kvar står frågan hur i all världens dagar man kunde sätta hela landets elit i ett och samma gamla sovjetiskbyggda flygplan. Enligt en regeringstalesman finns det inga regler för de politiska tungviktarnas resor. Sådant bestäms från fall till fall. I de flesta västländer är det otänkbart att till exempel låta statschefen och regeringschefen resa tillsammans. Även många storföretag har liknande säkerhetsregler för sina toppdirektörer.

Inte heller polska militären har några inskränkningar i resereglementen. Detta trots att en stor del av flygvapnets toppskikt försvann i en flygkrasch så sent som i januari 2008, när 20 militärer omkom.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM