Trettonåring på väg att bestiga Mount Everest

Blir världens yngsta att nå toppen

1 av 3 | Foto: Scanpix
Jordan Romero efter att ha bestigit Carstensz pyramid, det högsta berget i Oceanien med sina 4 892 meter.
NYHETER

Tio år gammal besteg han Kilimanjaro.

Tre år senare har Jordan Romero satt siktet ännu högre.

Tillsammans med sin pappa och styvmor är han på väg mot toppen av Mount Everest, världens högsta berg.

För några dagar sedan lämnade Jordan Romero Nepals huvudstad Katmandu. Första anhalten är baslägret på Mount Everests kinesiska sida, därifrån ska han göra ett försök att nå toppen.

Yngst någonsin

Om han lyckas blir han den yngsta någonsin att framgångsrikt bestiga Mount Everest, rapporterar BBC. För tillfället hålls rekordet av Nepali Temba Tsheri som nådde toppen 2001, då 16 år gammal.

När Jordan Romero bestigit Mount Everest har han bara ett berg kvar innan han blir den yngsta att genomföra "Seven summits" – att bestiga de högsta bergen på samtliga sju kontinenter.

– Det har jag alltid velat göra innan jag dör. Nu råkade det bli så att jag gör det i den här åldern. Det blir världsrekord men jag vill framförallt bestiga bergen, säger Jordan till nyhetsbyrån AFP.

Inte orolig

Hans mamma Leigh Ann Drake säger att hennes son inte är typen som tar onödiga risker och att hon inte är orolig så länge han är med sin pappa.

– Han är den tystlåtna, fokuserade och beslutsamma typen som inte är där för att råka illa ut. Alla är överens om att Jordans säkerhet från topp till tå är det viktigaste, prioritet nummer ett.

Hon hoppas också att hennes son kommer att få tid att göra läxor medan han vänjer sig vid höjden i baslägret.

– Han kommer att ha tid över i tälten. Så varför inte ta med några böcker?