14-åring skröt om rånmordet

Knut, 70, lämnades att dö – misstänkte pojken nekar

Foto: pelle tagesson, privat
Knut Nilsson, 70, misshandlades och bakbands i sitt hem under ett rån i maj 2008. Tre dagar senare hittade hans grannar honom död. Polisen misstänker att 14-åringen, hans storebror och hans kusin är skyldiga till mordet.
NYHETER

ESLÖV. Medan Knut Nilsson, 70, låg döende i sitt kök skröt 14-åringen för sina kompisar om vad som hänt.

Först ett par dagar senare hittades Knut av sina grannar.

Nu åtalas 14-åringens bror och kusin för mordet. Själv är han för ung för att straffas.

Allt tyder på att 14-åringen var med vid rånmordet på Knut Nilsson i Kastberga utanför Eslöv 2008.

Natten mot 13 maj tog sig flera personer in på gården. Det var känt att Knut Nilsson avvecklade sitt lantbruk och precis hade sålt maskiner. Enligt åklagaren var besökarna ute efter hans pengar.

Men något gick snett. Knut Nilsson gjorde motstånd och fick flera sparkar och slag i huvudet och på överkroppen. Slutligen bakband männen hans händer och knöt ihop dem med fötterna. En blodig jacka knöts runt hans sönderslagna huvud.

Låg i tre dagar

Så fick Knut Nilsson ligga medan inkräktarna förgäves sökte genom hans hus i jakt efter pengar.

Tre dagar senare, 16 maj, hittades 70-åringen av grannarna. Vätskebrist, svält och kvävning bidrog till hans död. Hur länge han kämpat för sitt liv är okänt.

Men under tiden hade 14-åringen skrutit för flera kompisar, enligt åtalet. Han kunde detaljerat berätta om vad som hänt hos lantbrukaren – trots att ingen då visste att Knut Nilsson lämnats att dö. Ett tiotal ungdomar ska vittna om detta vid rättegången som inleds nästa vecka.

Kördes till Serbien

I förhör har 14-åringen nekat till att han vet något om mordet. Han har dock delgetts misstanke för att ha varit med, men är för ung för att straffas.

Däremot åtalas nu hans storebror och hans kusin för mordet. Och hans föräldrar för anstiftan till rån och grovt skyddande av brottsling. De förstörde sin 20-årige sons blodiga kläder och skjutsade honom till Serbien direkt efter rånmordet, enligt misstankarna.

Allt avslöjades av 20-åringens dåvarande flickvän som flydde från familjen och berättade allt för polisen. Pojkvännen åtalas också för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning mot henne.

Samtliga åtalade nekar till allt.