Följ flygkaoset direkt

FAKTA

Här kan du följa det isländska askmolnets framfart över Europa och hur det påverkar flygtrafiken.

Aftonbladets Mira Micic rapporterar minut för minut.

Ställ gärna dina frågor om kaoset direkt till honom i live-rapporteringen.

På eftermiddagen meddelade svenska Luftfartsverket, LFV, att flygtrafiken i hela Sverige står stilla hela kvällen.

Flygrummen i följande länder var på fredagseftermiddagen inte öppna för flygtrafik: Irland, Storbritannien, Belgien, Nederländerna, Danmark, Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, norra Frankrike samt alla flygplatser i Paris, delar av Tyskland inklusive Düsseldorf, Köln, Hamburg, Berlin samt kring Frankfurt och delar av Polen och Österrike, inklusive flygplatsen i Warszawa.

NYHETER

STRANDAD PÅ FLYGPLATS I FRÄMMANDE LAND – DET HÄR KAN DU GÖRA

Prata med bolaget du köpt resan av. Flygbolaget är ansvarigt för att hjälpa sina resenärer vid inställda flygavgångar. SAS ger pengarna tillbaka till drabbade passagerare i det här fallet. Resenärer hos andra flygbolag har rätt att boka om eller avboka resan om flyget ställs in eller försenas i mer än fem timmar, enligt Konsumentverket.

Vänd dig till ditt försäkringsbolag. De flesta hemförsäkringar innehåller ett reseskydd, men hos flera bolag krävs ett tillägg för att få ersättning vid en försening.

Reseskyddet gäller vid försenade flyg – i de flesta fall fungerar de så att du får en viss summa, runt 500 kronor, efter mellan sex och åtta timmar och sedan samma summa igen när det gått 24 timmar. Maxutbetalningen är 5 000 kronor. Försäkringarna täcker inte inställda flyg eller inkomstbortfall.

Se till att göra en skriftlig skadeanmälan så snabbt du kan och redovisa kostnaderna, som hotell eller hyrbil, med kopior på kvitton.

Utrikesdepartementet hjälper inte till att forsla hem strandsatta svenskar. UD:s presstjänst meddelar att det är respektive flygbolags skyldighet att bistå i sådana här situationer.

ARTIKELN HANDLAR OM