Svårsläckt storbrand i Helsingborg

NYHETER

En kraftig brand bröt ut i ett tryckeri i Helsingborg på lördagsmorgonen.

Brännbar vätska fanns i byggnaden och räddningstjänsten befarade en explosion.

Släckningsarbetet beräknas ta hela dagen.

Räddningstjänsten i Helsingborg räknar med att släckningsarbetet vid det brinnande tryckeriet i staden kommer att pågå till klockan fyra på lördagseftermiddagen.

Den våldsamma branden utbröt då en motor i en tryckpress hos JMS Rulloffset skar ihop och exploderade strax före klockan sju på morgonen.

Enligt räddningstjänstens stabsbrandmästare Lennart Nilsson arbetade tre personer i det 2 500 kvadratmeter stora tryckeriet, beläget vid Ängelholmsvägen i nordvästra Helsingborg.

De anställda försökte själva slå ned elden med handsläckare, men tvingades ge upp och lämna lokalen. Ingen av dem skadades.

På kort tid spreds branden till andra delar av tryckerilokalerna. När räddningstjänsten i Helsingborg larmades klockan 06.53 sändes all tillgänglig personal till platsen med förstärkningar från Landskrona, Bjuv och Höganäs. Som mest var ett 60-tal brandmän på plats för att bekämpa elden.

Stundtals vällde tjock, stickande rök ut från den brinnande byggnaden och spred sig över ett stort område. Boende i stadsdelarna Drottninghög och Dalhem nordöst om brandplatsen uppmanades att hålla sig inne och stänga fönster och dörrar.

Vid halv tolvtiden blåstes faran över.

– Nu handlar det mest om vattenånga som kommer ut ur byggnaden, sade Lennart Nilsson.

Under en stor del av räddningsarbetet spärrade polisen av Ängelholmsvägen från trafik. Det betydde att fordonsförare som skulle från E 4/E 6 till centrala Helsingborg via stadens nordliga huvudinfart fick göra en omväg.