Cheferna fast på Svalbard

Fast på Svalbard. Anders Nörregaard, ställföreträdande chef för den danska beredskapsstyrelsen, Jon Lea, generaldirektör för Direktoratet för samfunnssikkerhet och beredskap (Norge), Helena Lindberg, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (Sverige), Pentti Partanen, chef för räddningsavdelningen i Finlands inrikesministerium.
NYHETER

Var är chefen för Sveriges krisberedskap när vi bäst behöver henne?

Svar: På Svalbard– strandsatt med topparna för hela den skandinaviska krisberedskapen.

Över 2100 kilometer från Stockholm.

De är högst ansvariga för de Skandinaviska ländernas krisberedskap.

Men nu sitter de fast - i Svalbard, medan vulkanmolnet tar över Europa.

Topparna hade rest till den norska ö-gruppen i Norra ishavet för sitt årliga samarbetsmöte. I torsdags skulle de åkt hem, men hindrades av det plötsliga vulkanutbrottet. I fyra dagar har de varit fast på ön, förhindrade från att aktivt delta i sina länders krisarbete i en av de största naturkatastroferna på norra jordklotet.

Strandade

Fångade på Svalbard är Helena Lindberg, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (Sverige), Jon Lea, generaldirektör för Direktoratet för samfunnssikkerhet och beredskap (Norge), Anders Nörregaard, ställföreträdande chef för den danska beredskapsstyrelsen och Pentti Partanen, chef för räddningsavdelningen i Finlands inrikesministerium.

"Frustrerande"

Helena Lindberg är lätt upprörd över sin sitiation men känner att krisberedskapen i Sverige klarar sig utan henne.

– Det är frustrerande att sitta fast men samtidigt litar vi på att våra organisationer kan hantera oväntade händelser utan att de högsta cheferna fysiskt är på plats, säger Helena Lindberg, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Sverige.

Kan det ha någon betydelse för myndighetens arbete, att ni sitter fast?

– Nej, en fysisk närvaro av högsta chefen gör varken till eller från.

Hektiskt arbete väntar

Nu hoppas de fyra topparna på att få åka hem. Förhoppningsvis kan de flyga till Tromsö och sedan ta sig vidare med bil. Men inget är säkert.

Väl hemma väntar hektiskt arbete.

– Det här är en fråga som vi bara börjar se konsekvenserna av, säger Helena Lindberg.

ARTIKELN HANDLAR OM