Röda Korset-chef riskerar maxstraff

NYHETER

Förre Röda Korset-chefen Johan af Donner riskerar åtta års fängelse för sina grova bedrägerier.

– Han är mycket tagen av det här, säger af Donners försvarsadvokat Leif Silbersky

Foto: Foto: MARCO GUSTAFSSON
Misstänks Johan af Donner sparkades som kommunikationschef på Röda korset efter misstankar om att han svindlat organisationen på mångmiljonbelopp. Nu riskerar han flera års fängelse.

När rättegången påbörjas på onsdag i Stockholms tingsrätt kommer chefsåklagare Alf Johansson att presentera flera tunga åtalspunkter mot Johan af Donner och hans medåtalade. Han var insamlingsansvarig för Cancerfonden i början av 2000-talet och 2004–2009 för Röda Korset.

Hans, enligt åtalet, grova bedrägerier avslöjades i juni förra året. Maxstraffet för grovt bedrägeri är sex års fängelse men det kan bli mer med tanke på att det handlar om systematiska bedrägerier under många år. Därför kan straffet bli åtta års fängelse även om af Donner har erkänt merparten av de brott han misstänks, tror jurister som TT har talat med.

Vill göra rätt för sig

– Johan af Donner är mycket tagen av det här och vill försöka göra rätt för sig för att reparera den skada han ställt till med, säger Leif Silbersky.

– Vi kommer under rättegången presentera vissa justeringar när det gäller enskilda belopp. Vi delar inte åklagarens uppfattning när det gäller det påstådda mutbrottet och jag tänker försöka se till att han får en så rimlig påföljd som möjligt.

Han har i polisförhören erkänt att lönen på runt 60 000 kronor per månad på Röda Korset inte räckte långt för att täcka familjens boendekostnader och höga levnadsstandard.

Slog larm

Johan af Donner åtnjöt stort förtroende och ingen på Cancerfonden eller Röda Korset kunde drömma om de storskaliga bedrägerierna.

Efter flera års rykten om att allt inte stod rätt till med mängder av märkliga fakturor slog medarbetare på huvudkontoret i Stockholm larm. af Donner hade attesterat och fabricerat fakturor till bolag för uppdrag, som inte existerade i verkligheten.

Det handlar om två bolag som Röda Korset regelbundet köpte tjänster av och vars ägare nu också riskerar fängelsestraff för grov bestickning.

Några miljoner säkrade

Det finns i förundersökningen enskilda fakturor på flera hundra tusen kronor, där af Donner via sitt privata bolag Jodo Design och hustruns bolag regelbundet kunde kvittera ut stora summor. Det finns inga misstankar mot hustrun och leverantörerna fick nålpengar för sin medverkan.

Röda Korset kräver honom på 5,2 miljoner kronor och Cancerfonden vill ha tillbaka 2,5 miljoner kronor. En del av de pengarna, 4,2 miljoner kronor, är redan säkrade av Kronofogden efter begäran av åklagaren. Pengarna kommer från en försäljning av familjen af Donners bostadsrätt på Östermalm i Stockholm och kvarstad på hans andel i en villa i fashionabla Torekov.

När rättegången startar den 21 april kommer Röda Korsets omstridde generalsekreterare Christer Zettergren att höras första rättegångsdagen och därefter påbörjas förhören med af Donner. Fem rättegångsdagar är inplanerade.

1997 Johan af Donner anställs som informationschef på Cancerfonden.

APRIL 2004 Johan af Donner anställs som kommunikationschef på Röda Korset.

DECEMBER 2008 Röda Korsets administrativa chef får av anställda i organisationen reda på brottsmisstankar mot Johan af Donner.

26 MARS 2009 Röda Korset ger sin revisions­firma Öhrlings Price Coopers uppdraget att utreda härvan.

11 MAJ Revisorerna har ett möte med Johan af Donner och konfronterar honom med de misstänkta fakturorna.

18 MAJ Ett nytt möte är planerat, men Johan af Donner meddelar att han har leukemi och är dödssjuk (vilket är en bluff).

20 MAJ Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg och generalsekreterare Christer Zettergren får ett anonymt mejl som är kritiskt mot att ledningen inte tar af Donneraffären på tillräckligt allvar. I mejlet står det också att af Donner sitter på NK och dricker kaffe.

24 MAJ af Donner lämnar sitt jobb på egen begäran.

2 JUNI Röda Korset polisanmäler Johan af Donner.

10 JUNI Johan af Donner grips.

11 JUNI Bengt Westerberg uppger i en intervju med Dagens Industri att det inte fanns grund att hävda att det förekommit falska fakturor eller förskingring.

13 JUNI Johan af Donner häktas som misstänkt för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman.

7 JULI Johan af Donner försätts på fri fot.

15 JANUARI 2010 Johan af Donner åtalas för bland annat flera grova bedrägerier, grovt osant intygande och grovt mutbrott.

TT