Offer för vulkanen

Några av alla svenskar som drabbats av askmolnet

1 av 7 | Foto: christopher sadowski
Team Boomerang, Göteborg Laget har varit på konståknings-VM i Colorado och skulle avsluta med några dagars ledighet i New York. Nu sitter hela gänget, 17 ungdomar och fyra vuxna, fast på ett flygplatshotell utanför Newark. ”Vi skulle varit hemma i torsdags och tjejerna börjar få ont om pengar”, säger lagledaren Yvonne Sundfors Gustafsson. Gänget får betala för hotell och mat själva och ska sedan få ersättning i efterhand av flygbolaget.
NYHETER

Louise Ladberg, 42, och sambon Tor Ceasar, 44, sitter fast i Madrid.

Hemma i Sundbyberg ligger sprutan som hon använder för fertilitetsbehandling.

Nu fruktar paret att vulkankrisen ska innebära slutet för deras dröm om barn.

Över 100 000 svenskar sitter fortfarande fast till följd av den utslagna flygtrafiken.

För många av dem börjar läget bli allt mer kritiskt – reskassan sinar och arbetsinkomst går förlorad.

Skulle koppla av

Men för Louise Ladberg och hennes sambo Tor Ceasar kan mer än så gå förlorat. Paret åkte på en weekend i Madrid för att fly verkligheten ett tag. Föga hade de anat att den välbehövda semestern skulle kunna förstöra deras dröm – att bli gravida.

– Jag hade ingen aning om att vi skulle drabbas så här. Dåligt förberedd kan tyckas, men jag har lite annat att tänka på och den här minisemestern skulle vara ett sätt att koppla bort detta.

På tisdag måste Louise ta sin nästa fertilitetsspruta – och hon tog inte med den på resan.

– I värsta fall kommer detta att helt förstöra behandlingsprogrammet och i bästa fall kommer det att gå bra om vi bara är hemma senast tisdag. Då tar den övriga medicinen slut.

Men att flygtrafiken skulle komma igång de närmaste dagarna är inte troligt. Under tiden sitter många i liknande situationer som Louise. De tre stora charterbolagen Apollo, Ving och Fritidsresor kämpar för fullt med att få hem sina runt 10 000 resenärer – andra, uppskattningsvis runt 100 000 personer enligt statistik från Transportstyrelsen, får klara sig helt på egen hand.

”Blir ruinerad”

21-åriga Stina Liljenfeldt befinner sig i Kuala Lumpur sedan i torsdags. Hon har inte fått någon hjälp av sitt flygbolag och försöker hanka sig fram på de få pengar hon har kvar.

– Det gör mig ruinerad då det är de pengarna jag ska överleva på när jag kommer tillbaka hem. Det verkar inte som om min reseförsäkring täcker mina kostnader för det här och jag kommer tappa flera dagar av arbete och därmed inte få någon lön från april.

Använder sociala nätverk

Strandsatta resenärer försöker nu genom sociala nätverk som Twitter och Facebook att hitta möjligheter att ta sig hem.

På Resdagboken har en grupp startats för att att samordna en bussresa från Barcelona tidigt på måndag morgon. En som nappat är Rikard Sjögren, 22, från Linköping som är fast i Barcelona med sin mamma, pappa och två syskon.

– Vi har varit på semester och skulle ha åkt hem i fredags. Det verkar som att det ska gå att ordna så att vi kan komma hem med den här bussen, säger han.

FAKTA

Missar jobb – kan jag få pengar då?

Jag sitter fast i främmande land. Vem ska jag vända mig till?

I första hand ska du försöka få tag i ditt flygbolag. Om flygbolaget är omöjligt att få kontakt med eller inte har någon engelskspråkig personal kan du vända dig till närmaste svenska ambassad och försöka få tolkhjälp därifrån.

Vem betalar mitt uppehälle om jag blir strandad för att mitt flyg ställts in?

Det finns en EG-rättslig förordning och enligt den är bolagen skyldiga att antingen betala tillbaka pengarna för resan, eller boka om till annat flyg eller likvärdigt transportmedel. Väljer du att boka om resan har du rätt till dryck, mat och hotell om det skulle behövas i väntan på avgången. De här rättigheterna har du enligt EG-förordningen oavsett anledningen till att flyget ställts in. Det gäller dock inte om du rest med ett flygbolag som inte kommer från Europa.Vissa flygbolag betalar hotell och mat direkt på plats, andra får du själv kräva pengar av i efterhand. Spara kvitton och viktig dokumentation.

Kan jag få pengar för förlorad arbetsinkomst?

Nej. Eftersom det rör sig om en extraordinär händelse har flygbolagen ingen skyldighet att ersätta dig. Du kan försöka begära pengar från ditt försäkringsbolag, men kommer troligen gå bet även där.

Kan jag få ersättning för hotellkostnader om jag aldrig kommer till hotellet?

Nej, samma sak gäller där. Försök att avboka i så god tid som möjligt och hoppas på att hotellet är på gott humör.

Kan jag få pengar i efterhand om jag fixar transport hem själv?

Prata med ditt flygbolag innan du gör det. De flesta flygbolag ger ingen ersättning om resenären på eget bevåg ordnar hemresa.

Kärlekssemestern blev inte riktigt som de tänkt sig

Maria Litzell, 29, och Jonas Sandberg, 31, Stockholm hade länge planerat sin välbehövliga kärlekssemester tillsammans. De skulle ta var sitt plan och sammanstråla i Miami i dag. Nu blir det inte riktigt så. Bara den ena delen av kärleksparet kom fram.

– Nu är jag ensam. Jag sitter och surfar på svenska dagstidningar på hotellet, säger Maria Litzell.

Tio dagar skulle de tillbringat tillsammans i den amerikanska strandstaden. Nu försöker de febrilt hitta ett sätt att åtminstone få några dagar ihop.

– Vi får se om det går att lösa. Det känns ju lite snopet, vi skulle firat min födelsedag här också, säger Maria.

Fast i Rom: Vi lever på de sista slantarna

Måns, 24, och Linnea, 22, Stockholm fastnade i Rom, Italien, efter en romantisk resa.

– Vi lever på de sista slantarna. Blir det långvarigt kan det bli jobbigt, reskassan är i princip slut.

Paret har blivit ombokade till en flight i Köpenhamn på måndag, men har inga högre förhoppningar om att planet kommer att lyfta.

Joakim Davour, 27, och Sandra Strömberg, 22, Stockholm fastnade i Moskva i torsdags, efter Thailandsresan. Fick sova på flygplatsen i två dygn och fick ingen mat, hjälp eller information. Därefter lyckades SAS reda ut situationen och fixade visum åt paret och de andra svenskarna.

– Nu har vi fått en tågbiljett till Helsingfors och därefter bär det av med båt till Stockholm. Jag tror inte någon förstår hur jävligt vi har haft det. Hade vi fastnat i något annat land hade vi kanske kommit vidare, men nu satt vi fast i byråkratin, säger Joakim Davour.

Jenny är fast i Amsterdam efter resan till Thailand

Svenska Jenny Rova, 24, Oslo, kom till Amsterdam i torsdags efter att ha varit i Thailand i 3,5 månad. Där har hon blivit kvar. Flygbolaget hjälpte henne till sist att få ett hotellrum, men hon börjar få ont om pengar.

– Vi får köpa det nödvändigaste, som mat och en jacka och en halsduk i går. Flygbolaget tyckte att familjen kunde hjälpa oss, men det skulle ju ta flera dagar för dem att föra över pengar från Sverige till mitt norska konto.

En grupp studenter från Lund är strandad i Genéve. De tycker informationen från SAS är bristfällig och har inte fått hjälp med boende.

– Då vi reser på smal budget är detta ett problem för oss och vi ägnar dagarna åt att hitta billigt boende och försöka studera så gott det går. Det är skamligt att SAS inte kan gå ut med ordentlig information på sin hemsida och kanske slippa bli nedringda med vanliga frågor alla har, säger Fredrik Beckvid Tranchell, 20.