Kommer inte hem till jobbet – får jag lön?

NYHETER

Jag sitter fast i främmande land. Vem ska jag vända mig till?

I första hand ska du försöka få tag i ditt flygbolag. Om flygbolaget är omöjligt att få kontakt med eller inte har någon engelskspråkig personal kan du vända dig till närmaste svenska ambassad och försöka få tolkhjälp därifrån.

Vem betalar mitt uppehälle om jag blir strandad för att mitt flyg ställts in?

Det finns en EG-rättslig förordning och enligt den är bolagen skyldiga att antingen betala tillbaka pengarna för resan, eller boka om till annat flyg eller likvärdigt transportmedel. Väljer du att boka om resan har du rätt till dryck, mat och hotell om det skulle behövas i väntan på avgången. De här rättigheterna har du enligt EG-förordningen oavsett anledningen till att flyget ställts in. Det gäller dock inte om du rest med ett flygbolag som inte kommer från Europa.

Vissa flygbolag betalar hotell och mat direkt på plats, andra får du själv kräva pengar av i efterhand. Spara kvitton och viktig dokumentation.

Kan jag få pengar för förlorad arbetsinkomst?

Nej. Eftersom det rör sig om en extraordinär händelse har flygbolagen ingen skyldighet att ersätta dig. Du kan försöka begära pengar från ditt försäkringsbolag, men kommer troligen gå bet även där.

Kan jag få ersättning för hotellkostnader om jag aldrig kommer till hotellet?

Nej, samma sak gäller där. Försök att avboka i så god tid som möjligt och hoppas på att hotellet är på gott humör.

Kan jag få pengar i efterhand om jag fixar transport hem själv?

Prata med ditt flygbolag innan du gör det. De flesta flygbolag ger ingen ersättning om resenären på eget bevåg ordnar hemresa.

ARTIKELN HANDLAR OM