Quick söker sin andra resning

NYHETER

På tisdagsförmiddagen lämnar Thomas Quick via sina advokater in sin andra resningsansökan till Svea hovrätt.

Den här gången gäller det mordet på nioåriga Therese Johannessen i Norge i juli 1988.

Foto: Scanpix
Thomas Quick.

Han dömdes 1998, tio år efter mordet, av Hedemora tingsrätt till fortsatt rättspsykiatrisk vård. Det som fällde honom var hans ingående kännedom om unika detaljer kring flickan och platsen där hon försvann.

Bland annat berättade Quick för utredarna att flickan hade eksem i armvecken, något som visade sig stämma när man senare kontrollerade uppgiften med flickans mamma.

Nyligen kom en rapport från Statens kriminaltekniska laboratorium som visade att de brända "benbitar" som hade hittats i anslutning till den plats där flickan skulle ha styckats inte var ben utan i själva verket trä, lim och syntetmaterial. De två professorer som vid rättegången hade intygat att det rörde sig om ben hade alltså enligt rapporten tagit miste.

Beviljades resning

Tingsrätten fäste i sin dom inget större avseende vid benbitarna eftersom de inte säkert kunde sägas komma från flickan. I domen skrev man därför bara att benbitarna "i någon mån" talade för att Quicks berättelse var riktig.

Thomas Quick heter i dag Sture Bergwall. Han har i sex rättegångar dömts för att ha mördat åtta personer. I december beviljades han resning för mordet på en ung israel i Hedemoratrakten 1988.

TT