Här är sista brevet före katastrofen

Skrev om Titanic – fem dagar innan båten sjönk

Foto: ap
Titanic lämnar hamnen i Southampton för sista gången. Bilden är tagen 10 april 1912.
NYHETER

LONDON. Adolphe Saafeld skrev till hustrun om båtturen och måltider med fiskfilé och öl.

”Så du förstår att min resa är på intet sätt oangenäm.”

Fem dagar senare sjönk Titanic.

Foto: henry aldridge and son/pa
riktig dyrgrip Det här handskrivna brevet, som är en av de mest detaljerade skildringarna om livet ombord på Titanic som finns, såldes i helgen för 637 000 kronor.

”Det började som en skakning på nedre däck” är första textraden i Michael Wiehes visa ”Andraklasspassagerarens sista sång” om Titanics undergång. Och i första klass behöver man inte ha känt ens det.

Såldes på auktion

”Om det inte vore för en svag vibration, skulle man inte veta att man var till sjöss” skrev förstaklasspassageraren Adolphe Saafeld i ett brev fem dagar innan det ödesdigra isberget dök upp i horisonten.

Brevet såldes i helgen på auktion i England för 637 000 kronor skriver Daily Mail.

Det tre sidor långa handskrivna brevet beskrivs som den mest detaljerade skildringen av hur livet ombord på atlantångaren var, sett genom ögonen på en passagerare i första klass.

”Lunchen bestod av soppa, rödspättsfilé, kotlettrygg med blomkål och stekt potatis. Till det Manhattanäpplen och roquefortost som jag sköljde ner med en stor kall öl.

Så du förstår att min resa är på intet sätt oangenäm” skriver Saafeld i sitt brev till hustrun.

”Storartat innehåll”

– Innehållet är storartat. Det ger en förstahandsbeskrivning av livet ombord. Visst finns det andra brev från Titanic, men det här är det allra bästa på grund av hur detaljerat det är, säger Andrew Aldridge på auktionsfirman som ropade ut brevet tillsammans med drygt 300 andra föremål från White Star Line, bolaget som ägde Titanic.