”Självklart löneavdrag om man inte jobbar”

Löneavdrag väntar strandade vulkansvenskar

NYHETER

Tiotusentals svenskar sitter fast utomlands utan att komma hem till otåliga arbetsgivare.

Väl hemma väntar sparken – eller?

Aftonbladet reder ut vad som gäller när utlandsresenärer inte kan komma till arbetet på grund av vulkanaskan.

Kurt Junesjö har i många år arbetat som arbetsrättsexpert. Han lugnar strandade svenskar som sitter fast på olika platser i världen och oroar sig över hur arbetsgivaren ska reagera när de inte dyker upp på jobbet.

”Kan inte säga upp”

– Arbetsgivaren kan inte säga upp folk upp på grund av det här, det gäller både tjänstemän och arbetare. Inte heller kan de tvinga någon att ta ut semester, säger Kurt Junesjö.

– Men har man en tidsbegränsad anställning som löper ut under tiden man är borta kan det ju hända att man inte får fortsatt anställning.

Frågan är hur mycket det svider i plånboken att inte kunna komma hem på grund av askmolnen – tjockleken på lönekuvertet kommer att påverkas.

– Du har rätt att vara borta på lovlig grund och detta är det samma som sjukfrånvaro. Men arbetsgivaren behöver inte betala ut någon lön, säger Kurt Junesjö.

Flygbolag ska ersätta

För närvarande sitter Kurt Junesjö själv fast med familjen i Paris eftersom måndagskvällens flyg hem är inställt. Familjen har dock bokat plats på ett tåg som under ett par dagar kommer att tuffa fram genom Europa innan det är framme i Sverige.

– Vi lägger ut pengarna så länge, men jag utgår från att flygbolaget kommer att ersätta oss, säger Kurt Junesjö som inte tror på någon idyllisk tågresa.

– Nej, jag hade föredragit att vara hemma på ett par timmar istället.

FAKTA

Lön eller inte? Så här resonerar Sveriges arbetsgivare:

Sveriges kommuner och landsting är av landets största arbetsgivare med ca en miljon anställda. Under morgonen har man diskuterat hur man ska förhålla sig till om anställda inte kan komma till arbetet på grund av vulkanaskan från Island. Agneta Jöhnk är avdelningschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik.

Vad gäller om era anställda inte kan komma till jobbet på grund av askan?

– Ja, som hos alla andra, om man inte kan komma till jobbet då måste man ringa sin arbetsgivare och meddela frånvaro. Sedan är det upp till arbetsgivaren och arbetstagaren att komma överens.

Tvingas man ta ut semester?

– Ja, om man inte kan komma överens med arbetsgivaren och inte kan ta ut flex eller semester. Man ska jobba om man ska ha lön, det är ju grundprincipen.

Kan det bli löneavdrag?

– Ja naturligtvis blir det löneavdrag – om man som sagt inte kan ta ut flex eller semester. Vi som arbetsgivare kan inte betala för anställda som inte arbetar. Men samtidigt är ju detta väldigt speciellt och vi vet ännu inte hur stor omfattningen är.

Ylva Magnusson är pressansvarig på Ikea.

Vad gäller om era anställda inte kan komma till jobbet på grund av askan?

– Vi försöker att ta hand om de som nu är strandade på grund av vulkanen efter bästa förmåga, runt tio personer för tillfället. Vi tar alla fall individuellt. Men de flesta som reser kan komma ut på vårt interna nätverk och ändå arbeta på så sätt.

Tvingas de ta ut semester?

– Nej, det gör man inte. Istället kan man få man ta kompensationsledigt hemma. Men vi löser detta på bästa sätt mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Kan det bli löneavdrag?

– Nej, det blir det inte eftersom detta inte är någons fel. Klart man får lön, det är ju inte semester om man sitter fast utomlands.

Ericsson har ca 18 200 anställda i Sverige. Minako Nakatsuma Olofzon arbetar på pressavdelningen.

Vad gäller om era anställda inte kan komma till jobbet på grund av askan?

– Det där är inte så stora problem för oss eftersom det går att jobba från hotell runt om i världen. Då går det att logga in på det interna nätverket. Men jag vet inte hur många av våra anställda som drabbats. Sedan hjälper vi folk att boka om, säger Minako Nakatsuma Olofzon.

Tvingas man ta ut semester?

– Nej varför det, det behövs inte. Vi jobbar ganska flexibelt. De flesta av våra anställda är inte på plats när de arbetar så det spelar inte så stor roll.

Kan det bli löneavdrag?

– Nej, vi vidtar inga sådana åtgärder, sitter man i exempelvis New York jobbar man därifrån.

FöretagarFörbundet, där runt 100 företag är medlemmar, arbetar för att förbättra småföretagares situation. Per Lidström är ordförande.

Vad gäller om era medlemmars anställda inte kan komma till jobbet på grund av askan?

– Det har inte varit några större problem för oss så här långt. Vi löser det mesta via mejl och digitalt.

Tvingas de ta ut semester?

– Det är en hypotetisk situation då det inte har hänt, vad jag vet. Men alla har bärbara datorer och all info fungerar.

Kan det bli löneavdrag?

– Nej, inte i detta läget i alla fall. Man får försöka göra jobbet på annat sätt. Men till helgen kommer vi att ha förbundsstämma i Stockholm och det kommer folk från hela landet. Det känns som att det här molnet kan bli ett problem då.

Mikael Hellmyrs

ARTIKELN HANDLAR OM