Tårar när Torbjörn mötte sin räddare

Anna-Maria drog upp honom ur den iskalla ån

Foto: Michael Sandsjö / Bärgslagsbladet
Torbjörn Gustavsson kramar om sin räddare framför ån som går genom Köping.
NYHETER

Anna-Maria Åhs räddade Torbjörn Gustavsson från att drunkna i Köpingsån.

Utan att tveka hoppade hon ner i den iskalla strömmen och drog den dubbelt så store mannen till säkerhet.

Nu har de återförenats i glädjetårar.

Det hela utspelade sig i onsdags när hon satt och fikade på en restaurang bredvid ån. En ung kille stormade in och skrek att det låg en man i vattnet som höll på att drunkna.

Anna-Maria rusade ut och fick syn på en storvuxen karl som låg och flöt ute i den kalla strömmen, okontaktbar och till synes medvetslös.

Två män försökte nå mannen i vattnet med en planka, och några andra stretade med en livbåt lite längre bort. Men Anna-Maria insåg att det var ont om tid.

– Han flöt med ansiktet nedåt så att man bara såg bakhuvudet. Jag tog av mig skorna och hoppade i.

Kämpade i vattnet

Hon simmade ut i det iskalla vattnet och fick tag i den livlöse mannen. Han var alldeles likblek i ansiktet och hade lila läppar. Hon drog upp honom på bröstet och simmade mot stranden på rygg, precis som hon lärt sig i simskolan när hon var liten.

– Jag sparkade och simmade. Han var väl tio meter ut i vattnet, men det kändes som att den förbannade ån aldrig skulle ta slut.

Till slut nådde hon ändå fram till kanten, där några poliser väntade för att dra upp dem ur ån. Mannen kördes omedelbart till sjukhus.

Det var i onsdags.

Glädjetårar

I fredags träffades de igen.

– Då slog det mig hur lång han var. Han tittade ner på mig och sade "men lilla gumman hur mycket väger du egentligen? Hur fick du in mig till land?"

Sedan började Torbjörn Gustavsson gråta.

– Du räddade mitt liv. Förstår du vad du har gjort? Jag vill tacka dig av hela mitt hjärta. Jag har inte så mycket pengar, men du får mitt hjärta, sade Torbjörn enligt Bärgslagsbladet – lokaltidningen som sammanförde dem igen.

Sedan kramade Anna-Maria och Torbjörn om varandra.

– Jag grinade som en bebis jag också, säger hon till Aftonbladet.

För Bärgslagsbladet berättar Torbjörn Gustavsson att han hade en kroppstemperatur på 34 grader när han kom till sjukhuset. Han hade också fem promille alkohol i blodet.

– Så det var kanske inte så konstigt att jag ramlade i.

ARTIKELN HANDLAR OM