Hemma - efter fyra dygn

Familjen Klingstedts resa från Thailand blev en mardröm

1 av 3 | Foto: carolina byrmo
tunga timmar Camilla och Jens Klingstedt, Oliver, 6 månader, och Camillas dotter Emelie Dufva, 13, skulle precis lämna Krabi när de fick höra om vulkanutbrottet. Via Cypern, Aten och Belgrad kom de äntligen hem till Stockholm i går kväll.
NYHETER

Returresan från paradiset gick genom helvetet.

I går – efter fyra dygn i flyg och bussar – kom familjen Klingstedt hem från Thailand.

– Det var osäkert in i det sista, säger pappa Jens.

Familjen Klingstedt från Stockholm skulle precis checka in på flygplatsen

i Krabi i torsdags och flyga hem till Sverige när de fick höra om vulkanutbrottet.

Det blev startskottet för en flera dygn lång mardrömsresa för dem och hundratals andra svenska resenärer på den thailändska flygplatsen.

– Först fick vi höra att vi skulle till Hurghada i Egypten. Därifrån skulle planet gå till Moskva och sedan till Hannover. Men i stället lades rutten om till Larnaca på Cypern, säger Jens Klingstedt, 40.

Rykten i gruppen

Väl framme i Larnaca började ovissheten sprida sig i gruppen. Ingen visste vart eller när nästa transport skulle gå och rykten började spridas. Då kom beskedet att alla skulle ta sig till flygplatsen.

– Vi trodde att vi skulle få åka direkt hem. Men då kom bomben: buss från Aten. Då var det många som bröt ihop, säger Jens.

I Aten delades resenärerna upp. En grupp skickades med färja till Italien, för att därifrån bussas hem till Sverige. De andra tog bussen till Belgrad med förhoppningen att få komma med ett plan hem.

– Resan till Belgrad tog strax över 20 timmar. För oss vuxna var det inga problem, men vi blev oroliga för vår son Oliver. Han är bara sex månader gammal, säger Jens.

Skickades med färja

Patrik Törn och hans sambo Jessica Nygren hamnade i gruppen som skickades med färja till Italien. För dem och deras två barn är mardrömmen inte slut. Sent i natt hade de fortfarande inte fått någon information om när eller hur de ska komma hem till Sverige.

– Vi försöker peppa varandra och hoppas att vi kan komma hem snart. Men det kunde ha varit värre. Andra vi har talat med har varken fått boende eller mat, säger Patrik.

Men för familjen Klingstedt tog äventyret slut i går. Strax efter åtta på kvällen landade de i Stockholm efter fyra dygns resande.

– Det känns väldigt skönt att vara hemma igen. In i det sista var det osäkert om vi skulle få komma hem, så vi är väldigt lättade, säger Jens Klingstedt.

FAKTA

Ger inte upp hoppet om New York

Oskar Larsson och Frida Stegeby chansade och åkte ut till Arlanda. Deras New York-flight ställdes in i söndags, nu ställde de sig i stand by-kön till det enda planet dit:

– Resebolaget ville skicka hem oss till Umeå igen. Men vi har hotell, hyrbil och konsert bokade. De som har en plats på planet i dag har förtur, men vi har inte gett upp än. Och vi är inte oroliga över att flyga.

Bokar om flygbiljetten till lördag

Annika Arrópide-Wikström, med Theo, 3, och Alva, 4 månader, tar en kopp kaffe i väntan på nya besked:

– Vi har hälsat på mormor i Göteborg och skulle åka hem till Madrid med Luft­hansa tidigt tisdag morgon. Men det ser ganska mörkt ut. Jag satt i telefon hela morgonen för att komma fram till Lufthansa men det gick inte, så vi åkte ut hit. Och nu har jag till slut ­lyckats boka om biljetten till på lördag. Frågan är nu bara om vi ens kommer iväg då. I värsta fall får vi ta tåget.

Familjen har fått sms och mat

Familjen Eriksson från Mariestad – Torbjörn, 48, Anneli, 45, Terese, 23, och Emma, 15 – har varit på Teneriffa och stiger just av bussen från Arlanda till Landvetters flygplats:

– Vi var inställda på att åka buss hela vägen hem, men fick nya besked om att planet kunde lyfta till Sverige. I morse var vi på väg till Umeå, men i luften dirigerades vi om till Arlanda. Vi är faktiskt helnöjda med den information vi fått av researrangören. Vi har fått sms sedan i torsdags och de har bjudit på mat.

Hinner precis med planet hem

Katla Henje, 70, och Jan Henje, 80, bor i Reykjavik och har varit på besök hos barnen i Lund:

– Vi skulle flyga hem till ­Island från Köpenhamn, men blev omdirigerade med tåg till Göteborg. Nu fick vi just besked att vi måste skynda oss till gaten så att planet kan avgå före åtta, för då ska de stänga flygplatsen igen. Det verkar som om vi faktiskt har tur och kommer hem.

ARTIKELN HANDLAR OM