Blev miljonär på metalldetektor

Pensionären Peter, 68, letar skatter istället för att jobba

NYHETER

En brittisk man sade upp sig från jobbet för att han hellre ville gå runt med en metalldetektor.

Nu är han mångmiljonär.

Foto: white electronics

Peter Beasley, 68, jobbade som murare fram till 2003. Då bestämde han sig för att sluta jobbet och istället spendera mer tid med sin metalldetektor. Numera går han omkring sex timmar om dagen tre dagar i veckan och letar efter gömda skatter i marken, skriver Daily Telegraph.

Och det har lönat sig.

Hittills har han hittat värdesaker för mer än 5,5 miljoner kronor. Det största kapet var 250 romerska mynt som han sålde till British Museum för över en miljon kronor 1996. Han har också grävt fram ett halssmycke som burits av Caesar.

Började som hobby

– Det är ett tufft arbete att vara ute i ur och skur, när jag kommer hem är jag helt slut, säger han.

Det hela började 1979 när en arbetskollega sålde sin metalldetektor till honom, efter att han ramlat ner i en brunn.

– Jag älskar att utforska och det är upptäckten som är det roliga. Det började som en hobby för att jag skulle få vara utomhus, men det är på allvar, säger han.

Blev av med bytet

Ett av hans finaste fynd fick han emellertid inte behålla, och det grämer honom. En dag hittade han ett skelett, komplett med riddarsköld och spjut. Men efter ett gräl med markägaren fick han ge sig av tomhänt. Han säger att han är säker på att det ligger värdesaker för miljoner i området.

– Självklart har jag hittat en massa skräp också genom åren, tandlagningar och skrot. Men man blir som besatt och måste fortsätta, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM