Rövade bort pojke – får vårdnaden

Svea hovrätt: Han har behov av kontinuitet

NYHETER

En pappa som olovligt förde bort sin son från mamman i Sverige får efter en dom i Svea hovrätt ändå ensam vårdnad om barnet.

Det är inte förenligt med barnets bästa att sedan han bott fyra år med fadern i Belgrad åter flytta tillbaka honom till mamman i Sverige, blir hovrättens slutsats.

Pojken är i dag sju år och var tre år när fadern tog med sig honom till Serbien trots att föräldrarna då hade gemensam vårdnad.

”Behov av kontinuitet”

Barn har behov av kontinuitet i sin tillvaro för att må bra. Det skulle leda till "inte obetydliga anpassningssvårigheter" för pojken om han efter så lång tid flyttades tillbaka till Sverige eftersom hans minnesbilder av livet här helt har förbleknat, anser hovrätten.

Föräldrarnas relation beskrivs i en tidigare utredning som destruktiv med ständigt pågående konflikter som skapade oro, otrygghet och obehagliga känslor hos barnet.

Mamman fick vårdnaden

Vårdnadskonflikten har pågått i flera år och föräldrarna har beskyllt varandra för att vara olämpliga som vårdnadshavare. Mamman har försvårat pojkens umgänge med pappan. Och pappan tog alltså utan mammans samtycke med sig barnet till sitt hemland då mamman under tre månaders tid inte visste var barnet befann sig.

För ett år sedan tillerkände tingsrätten mamman vårdnaden på grund av att pappan gjort sig skyldig till egenmäktighet med barn. Den domen upphävs nu och vårdnaden tillfaller pappan ensam.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM