Kvävde 87-åring – två åtalas för mord

NYHETER

Efter att ha blivit rånad i sitt hem, kvävdes en 87-årig man i Malmö till döds med tejp över munnen och ett örngott över huvudet.

Nu åtalas rånarna för mord.

Männen, 36 och 39 år gamla, erkänner att de varit på plats, men nekar till mord. Enligt åklagaren kom de över 20 000 kronor, men missade att det fanns ytterligare 100 000 kronor i lägenheten.

Ett akut behov av pengar till följd av en skuld var bakgrunden till överfallet, uppger vice chefsåklagare Mats Ericsson.

Den 19 september förra året släppte 87-åringen in de båda männen. Enligt åtalet tvingades han genast ner på mage och tejpades flera varv runt munnen. Ett örngott träddes över hans huvud och han tejpades runt händer och fötter.

När rånarna skulle gå skar de upp tejpen runt 87-åringens fötter, men han förmådde aldrig resa sig. Under rättegången ska åklagaren visa rätten varför med hjälp av en filmad rekonstruktion. Mannen dog en till två timmar efter det att rånarna gått.

– Han har inte haft så goda överlevnadschanser. Och vad skulle han göra om han hade kommit upp? Han var bakbunden och tejpad kring munnen och lägenhetsdörren var låst, säger åklagaren.

Mats Ericsson hävdar i första hand att männen genom sin likgiltighet för den gamle mannens öde gjort sig skyldiga till mord, i andra hand att de ska dömas för grovt vållande till annans död och grovt rån.

TT