Experterna till hovet: Lägg korten på bordet

"Bäst att berätta allt "

NYHETER

Hur skadliga är stötvågorna från den påståda kärlekskrisen mellan prinsessan Madeleine och Jonas Bergström för kungahuset och monarkin?

Inte så farliga – om man får tro experterna.

– Men hovet måste lägga korten på bordet, säger Lars Stahre.

Påstådda otrohetsaffärer och uppskjutna bröllop. Den senaste tiden har det blåst kyliga vindar kring det svenska kungahuset.

Lars Stahre är PR- och kommunikationsexpert på Medieförståelse. Han vet vad han skulle ge för råd till Madeleine och Jonas om de var hans klienter.

”Själv sätta agendan”

– Generellt är det bäst att lägga korten på bordet för att slippa alla spekulationer, och helst då alla kort. Det är bra att själv sätta agendan för att undvika snack och spekulationerna. Helt enkelt berätta sanningen för alla, säger Lars Stahre.

Tror du att den svenska monarkin skadats?

– Nej, tittar man exempelvis på det brittiska kungahuset verkar det ju inte vara så att skandaler skadar förtroendet. Jag tror varken det förbättrar eller förstör för monarkin.

Lars Stahre är inte helt förtjust i medias rapportering kring hovet. Men samtidigt har han förståelse.

– Journalister ser gärna i svart eller vitt, ”bad guy” eller ”good guy” liksom, och jag kan förstå att offentliga personer är rädda för medier. Men i dagens snuttifierade samhälle finns det inte riktigt tid att ägna sig åt komplexitet, det ska snabbt ut på webbar och hemsidor. Och är man en offentlig person får man räkna med att bli granskad, det kommer med jobbet.

"Enorm mediasak"

Carl-Erik Grimstad är norsk statsvetare och har tidigare jobbat vid det svenska hovet. Han tycker att skriverierna om det som hänt eller inte hänt mellan prinsessan Madeleine och Jonas Bergström fått orimliga proportioner.

– Det har blivit en enorm mediesak. Jag förstår att folk är intresserade men det handlar om en tredjearvinge till tronen och det är ännu inte bekräftat att förlovningen är bruten. Det enda som är intressant är om det här kommer att påverka kronprinsessans bröllop den 19 juni. Mediedynamiken kan man aldrig ha riktig kontroll över. Och vare sig Madeleine kommer med fästmannen eller inte på bröllopet kommer nog media följa henne, hon är ”damned if she do and damned if she don't”, säger Grimstad.

Han tror att det enda sättet att hindra kameralinserna från att riktas från kronprinsessan mot hennes lillasyster på bröllopsdagen är om hon och Jonas Bergström går skilda vägar redan nu.

– Det är säkert den lösning som alla PR-expert skulle föreslå men det hänger ju på att det som skrivits är sant och att deras förhållande verkligen nått en sådan kritisk punkt att de vill bryta förlovningen, säger Grimstad.

Skadas monarkin av det här?

– Det är svårt att säga.