Tusentals svenskar är ännu strandsatta

Omkring 3500 charterresenärer fast - eller på väg hem

NYHETER

Trots att de flesta flygplatserna är öppna i Europa väntar många charterresenärer på att få komma hem.

Ungefär 3500 svenskar är fast eller på väg hem från olika charterresmål.

– Hälften av våra resenärer flygs hem och andra hälften transporteras hem med bussar, säger Peter Hellström, informatör på Fritidsresor.

Charterbolagen jobbar hårt på att få hem strandade svenskar. Omkring 3500 av resenärerna som åker med de största svenska resebolagen är på väg eller väntar på att få åka tillbaka till Sverige från olika charterresmål.

Väntat sedan i torsdags

Fritidsresor har 2000 svenska resenärer i bland annat Thailand, Egypten och på Gran Canaria som fått hemresan försenad. De väntar på transporter till Sverige. Ena hälften flygs hem och den andra hälften får åka buss.

– De som har väntat längst är på väg hem med buss från Italien. De skulle kommit hem i torsdags och i fredags förra veckan. Övriga skulle varit hemma i dag eller i går.

– Men samtliga som är försenade kommer att vara hemma i dag eller i morgon, säger Peter Hellström, informatör på Fritidsresor.

Totalt har 6000 av Fritidsresors kunder blivit försenade eller fått resor inställda till följd av askmolnet.

– Det är mellan vår- och sommarsäsong för oss. Därför har det här inte drabbat så många som det kunde ha gjort, säger Peter Hellström.

De flesta snart hemma

Lite över 500 svenskar som reser med Apollo är på väg hem med olika transportmedel. Hälften ska komma till Sverige på onsdagen och hälften på torsdagen.

Ving har 900 svenskar på Kanarieöarna, Mallorca och Egypten som blivit försenade.

– De flesta av dem flygs hem imorgon, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn.

Flygbolaget SAS har nära 3 000 strandsatta passagerare i Asien och USA. Bolaget har inte någon statistik på hur många av dess som är svenskar. De flesta kommer hem i dag och i morgon.

Av SAS strandsatta resenärer finns 700 i Bangkok, 700 i Peking, 800 i Tokyo och 500 i USA.

– Totalt har ungefär 5000 skandinaver drabbats av våra förseningar, säger Elisabeth Manzi, presschef på SAS.

Normalt resande imorgon

Om inga förändringar sker i prognoserna räknar Ving, Apollo, och Fritidsresor med att deras resor ska flyta på som normalt från och med imorgon.

– Det kan bli vissa förändringar i tidtabellerna, annars räknar vi med det. Vi kommer att hålla våra kunder underrättade, säger Pär Kjellin, Sverigechef på Apollo.

Samma besked ger Ving och Fritidsresor.

Det är oklart exakt hur många svenska resenärer som totalt har drabbats av inställda eller försenade resor till följd av askmolnet. Enligt UD reser omkring 200 000 svenskar reser utomlands varje dag, och ungefär 75 procent av resorna sker inom Norden.

ARTIKELN HANDLAR OM